Je wilt je vermogen laten groeien. Dat kan door het op de bank te zetten en daar een goede spaarrente voor te ontvangen of je kan ervoor kiezen om te gaan beleggen. Wat is alleen een verstandige keuze en welke keuze past dan bij jouw situatie.

Om antwoord te geven op deze vraag hebben we een viertal vragen opgesteld die je kan beantwoorden met een ja of een nee. Aan de hand daarvan kan je een gedegen keuze maken om te gaan starten met beleggen of om je geld op de spaarrekening te zetten.

Vraag 1: heb je inzichten in je inkomsten en uitgaven?

Nee? Zorg dan dat je inzicht krijgt in je financiën voor je gaat beginnen met beleggen. Een goed overzicht van wat je binnenkrijgt en uitgeeft zorgt ervoor dat je weet wat je over hebt aan het einde van de maand.

Ja? Goed bezig, door dit overzicht te hebben weet je wat je periodiek kunt inleggen bij beleggen.

Vraag 2: heb je vermogen beschikbaar om te sparen of beleggen?

Nee? Dan is het op dit moment niet verstand om te gaan beleggen. Je kunt het beste beleggen met geld uit een buffer en wat je voor een langere periode kunt missen.

Ja? Mooi, dan heb je in ieder geval een bedrag om te kunnen investeren in je beleggingsrekening.

Vraag 3: heb je een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven?

Nee? Beleggen is pas verstandig om te doen als je een financiële buffer hebt opgebouwd om eventuele tegenvallers op te vangen. Zo kan bijvoorbeeld de wasmachine kapotgaan of een onderdeel van de auto. Hoe groot je buffer moet zijn kan je hier lezen.

Ja? Super, de keuze voor beleggen komt steeds dichterbij.

Vraag 4: ben je bereidt risico te nemen om je vermogen te laten groeien?

Nee? Als je geen risico wilt nemen om je vermogen te laten groeien is beleggen geen verstandige optie. Ondanks dat het voor de lange termijn minder risico met zich meebrengt is het altijd mogelijk om vermogen te verliezen. Sparen is in dit geval de beste optie.

Ja? De match tussen jou en beleggen is er, je hebt een financiële buffer en hebt de risicobereidheid om te gaan starten.

Tot slot: maak zelf de keuze

Hoe weet je of je een verstandige keuze hebt gemaakt? Dat hangt helemaal af van wat je met het geld wilt doen. Als je gaat beleggen is dat altijd verstandig om dat met een bepaald doel te doen en hier een termijn aan te koppelen. Samen met het risico wat je wilt lopen bepaal je welke manier van beleggen bij je past.

Lees hier meer over sparen of beleggen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren