Nu sparen geen goede optie meer is voor jouw vermogen, verleg je je aandacht naar beleggen. Daaraan beginnen is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het kan je veel opleveren, maar dan moet je wel op een goede manier starten.

Met de juiste hulp kan je al een heel eind komen. Wanneer je volgens een aantal vaste stappen werkt, maak je de kans een stuk groter dat je ook echt succes hebt met beleggen. Volg daarom de route die hier besproken wordt.

Beleggen met een doel

Het belangrijkste wat je voor ogen moet houden als je wilt gaan beleggen, is dat je dit met een doel moet doen. In de eerste plaats geeft dit je houvast. Je weet namelijk waarvoor je het doet. Je wilt misschien een goed verzorgde oude dag hebben. Of je wilt wat vermogen hebben om straks aan de kinderen te kunnen schenken. Of je hebt geld nodig om ruimer te kunnen gaan wonen. Dit betekent dat je altijd doorzet tot je je doel bereikt hebt. Dat is alvast een goed begin. Bepaal eerst je doel en zoek daarna de beleggingen er pas bij.

Grenzen aan je inleg

Het is ook belangrijk om jezelf nog voor je begint al beperkingen op te leggen. In de eerste plaats is het belangrijk dat je alleen geld gebruikt dat je kunt missen. Je moet immers niet in de knoei komen met het betalen van je vaste lasten. Daarnaast is het ook goed om een termijn te bepalen voor jezelf. Hoelang wil je dat het geld vast zit in beleggingen? Bedenk je daarbij dat bijvoorbeeld een termijn van 3 maanden geen goede optie is. Je moet dan wel aan meerdere jaren denken. Termijnen van 4 tot 5 jaar zijn wel het minimum.

Maak een risicoprofiel van jezelf

Niet ieder mens is hetzelfde. Beleggen klinkt dus heel aantrekkelijk wanneer het besproken wordt op een verjaardag, maar misschien zit het wel helemaal niet in je om zoveel risico te nemen. Daarom is het goed om eerst voor jezelf te bepalen hoeveel risico je wilt nemen om een bepaald doel te bereiken. Dit maakt het ook wat gemakkelijker om daar de juiste beleggingsproducten bij te zoeken. Bekijk waarom je belegt, hoeveel je belegt, hoe lang je dit wilt doen, hoeveel tijd je kwijt wilt zijn eraan, en zo verder. Bekijk de beginnen met beleggen tips.

Loop de alternatieven langs

Beleggen is niet het enige wat je kunt doen met vermogen. Je hebt al besloten dat het niet met sparen gaat lukken. Dat neemt niet weg dat er nog heel veel andere leuke en interessante mogelijkheden zijn om voor te gaan. Je kunt bijvoorbeeld investeren. Of je kunt schenken. Of je lost je hypotheek af. Of je kiest ervoor om je woning te verduurzamen. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Wees er zeker van dat je alles hebt bekeken voor je uiteindelijk bepaalt wat voor jou de juiste keuze is. Het is goed mogelijk dat het toch beleggen is.

Alleen of met hulp?

Beleggen is niet heel gemakkelijk. Daarom kan het lastig zijn om er helemaal zelf aan te beginnen. In plaats daarvan kan je dan ook kiezen om juist de hulp in te roepen van iemand met meer kennis van zaken. Als je er wat budget voor hebt, ben je vaak veel beter af met een vermogensbeheerder dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Zoek dus bij voorkeur naar iemand die kan helpen om de juiste keuzes te maken.

Een beeld van de kosten

Een laatste belangrijke zaak om op te letten als je begint met beleggen, is het kostenplaatje. Bedenk je dat kosten een directe invloed hebben op je rendement. Dat betekent dus ook dat je goed op moet letten wat er allemaal bij komt kijken. Dit kan per beheerder en per transactie verschillen. Neem daarom ook dit allemaal goed door. Op die manier zorg je dat je straks niet meer kwijt bent dan dat het je oplevert met beleggen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren