Het aantal huishoudens dit in 2020 is gaan beleggen is heel hard gegroeid, met wel 17%, dit blijkt uit onderzoek van Kantar. Dat is opvallend want het was het jaar van Corona en ook het jaar dat er meer werd gespaard door de Nederlanders dan voorgaande jaren.

Beleggen op de beurs is helemaal hot, elke dag melden vooral veel jongeren beleggers zich op de markt. De lage rente en het gemak van het online beleggen via je telefoon zijn de voornaamste redenen om te gaan beleggen voor deze groep.

De groei van de beleggingsmarkt

De beleggingsmarkt groeit al een aantal jaar, vanaf 2017 vertoont de markt voor particuliere beleggers een gezonde groei. Zoals we al zeiden is de aantrekkingskracht tot de beurs met name ontstaan door de lage spaarrente en het inzicht dat men op de langere termijn meer uit beleggen kan halen. Daarnaast is de groei in 2020 gestimuleerd door Corona, veel mensen hebben de berichten gelezen over de dalende portefeuilles maar hebben ook meer tijd gekregen om zich te gaan verdiepen in beleggen. De vraag en interesse in beleggen is afgelopen jaar erg toegenomen.

Zelf beleggen wint terrein

Als we kijken naar de verschillende beleggingsvormen zien we dat zelf beleggen weer meer in trek komt. In het verleden zat die groei meer in je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder. Ook deze manier van beleggen is nog groeiende, maar zelf beleggen groeit op dit moment harder. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat mensen meer tijd over hebben doordat ze thuiswerken en zo de beurs beter kunnen volgen.

Makkelijker en goedkoper

Een ander punt wat meespeelt in de opkomst van zelf beleggen zijn de ontwikkelingen bij de partijen. Zo is het tegenwoordig heel makkelijk om bij een broker als; deGiro, Trading of bij ABN Amro een account te openen. Een aandeel Tesla kopen werd net zo makkelijk als het kopen van een aandeel van KPN.

Waarin beleggen

Naast de opmars van zelf beleggen zien we ook een groei in de categorie duurzaam beleggen. Dit komt van twee kanten; de portefeuille-beheerders van je beleggingen kiezen ervoor om de portefeuille te verduurzamen, maar aan de andere kant zijn er ook meer mensen die gaan (duurzaam) beleggen.

Naast duurzaam beleggen zijn er ook nog andere categorieën waarin je kan beleggen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren