In een markteconomie kunnen de prijzen van goederen en diensten altijd veranderen. Sommige prijzen stijgen, andere dalen. Er is sprake van inflatie wanneer de prijzen van goederen en diensten in het algemeen stijgen, niet alleen die van afzonderlijke producten; dat betekent dat je vandaag voor 1 euro minder kunt kopen dan gisteren.

Met andere woorden, inflatie zorgt ervoor dat de munt minder waard wordt.Na verloop van tijd zullen de prijzen van goederen en diensten in een economie gewoonlijk stijgen. Dit is een natuurlijk verschijnsel en er zijn vele redenen voor, zoals een stijging van de kosten van grondstoffen, of meer mensen die een product willen kopen dan er beschikbaar zijn. Wanneer dit op grote schaal gebeurt en de prijzen in het algemeen beginnen te stijgen, spreken we van inflatie

Wat is inflatie?

Inflatie is wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen, en u met uw geld minder kunt kopen. Het is belangrijk om te weten wat inflatie is, want het kan een grote invloed hebben op uw financiën – vooral als u spaart voor iets als een huis of uw pensioen. Daarnaast bestaat er ook nog een woord als stagflatie.

Hoge inflatie

Als de inflatie hoog is, kan het heel moeilijk zijn om geld te sparen. Dit komt doordat de waarde van uw geld na verloop van tijd afneemt – met andere woorden, u kunt er minder mee kopen naarmate de prijzen blijven stijgen. Hoge inflatie kan ook slecht zijn voor de economie als geheel, omdat het ertoe kan leiden dat mensen hun vertrouwen in de valuta verliezen.

Huidige inflatie

De inflatie in Nederland is voor de tweede maand op rij gedaald. Volgens de Europese berekeningsmethode liggen de prijzen 10,2 procent hoger dan vorig jaar, tegen 11,2 procent in april. Nederland staat in de top 10 van landen met de hoogste inflatie in Europa. In de eurozone ligt het gemiddelde percentage op 8,1 procent. Inflatie

Energie is een belangrijke aanjager van inflatie, maar intussen heeft de devaluatie gevolgen voor bijna alle prijzen. Er gaat koopkracht verloren; volgens experts is de koopkracht van consumenten met 9 procent gedaald. En kan daar iets aan gedaan worden?

Extreem krap

Verwacht werd dat de oplopende inflatie van korte duur zou zijn, als gevolg van energieschaarste en de gevolgen van de covid pandemie, die in het najaar van 2021 begon. Het conflict in Oekraïne gooide roet in het eten, met tekorten aan olie, gas en voedselproducten.

Afgezien van Oekraïne: wanneer economen “tijdelijk” zeggen, impliceren zij niet dat de prijzen weer zullen dalen; zij impliceren alleen dat de opwaartse trend zal eindigen. “De inflatie neemt misschien af, maar dat betekent niet dat het gemiddelde prijspeil daalt.”

Grondstoffen die duurder zijn, zoals in de jaren 1970 en 2008, of die in 2011 zijn ingevoerd, kunnen een kortstondige kosteninflatie veroorzaken. Toen de olieprijzen in 2014 weer drastisch daalden, trad opnieuw kosteninflatie op, waardoor energie goedkoper werd. Omdat de oliemarkt op dit moment te krap is, zal dit niet snel gebeuren.

Inflatie en beleggen

Als de inflatie hoog is, kan het heel moeilijk zijn om geld te sparen. Dit komt doordat de waarde van uw geld na verloop van tijd afneemt – met andere woorden, u kunt er minder mee kopen naarmate de prijzen blijven stijgen. Een hoge inflatie kan ook slecht zijn voor de economie als geheel, omdat mensen daardoor hun vertrouwen in de munt kunnen verliezen. Beleggen is een investering voor de langere termijn dus de inflatie zal daar geen invloed op hebben. Wel is het belangrijk om alleen te beleggen met geld wat je kunt missen voor een lange periode.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren