Tegenwoordig lijkt alles om duurzaamheid te gaan. Alles wat je kan kopen, alle marketing, alle posters en documentaires gaan over hoe we ons leven duurzamer kunnen maken. Dit loopt ook door op politiek niveau. Denk maar aan het verdrag van Parijs en de SDG’s (Sustainable Development Goals).

Op elk gebied wordt er aandacht besteed aan duurzaamheid. Maar in hoeverre worden de actiepunten uitgevoerd en de doelstellingen behaald? En hoe gaat dit nou binnen de financiële wereld? Worden jouw beleggingen wel duurzaam ingezet?

Duurzaam investeren

Duurzaam beleggen werd in het verleden niet altijd als de meer aantrekkelijke optie gezien. Het legt je als fonds meer verantwoordelijk op en je moet veel bewuster omgaan met waar je je geld heen doet. Echter is toekomstgericht beleggen de laatste tijd enorm aan het winnen in populariteit. Duurzaam beleggen wordt het nieuwe normaal. Iedereen moet over naar duurzaam.

Bij duurzaam beleggen is het doel om je geld zo goed mogelijk in te zetten voor mens en milieu. Je kan echter nooit 100% duurzaam bezig zijn. Er bestaat namelijk niet één geaccepteerde standaard die precies bepaalt wanneer je duurzaam en groen bezig bent. Er bestaan wel internationale verdragen en overeenkomsten met regels waaraan banken en beleggingsfondsen zich aan houden.

Moraal is belangrijk

Als je geld belegt, bepaal jijzelf je investment beliefs, ofwel jouw beleggingsmoraal. Deze is voor elke belegger verschillend en verschilt ook weer per belegging. Als je in een beleggingsfonds belegt, beleg je namelijk als vanzelfsprekend in veel verschillende bedrijven. Dit is belangrijk om je geld en je risico’s te spreiden. Als je ze allemaal individueel zou willen meten aan je moraal, wordt het al lastiger.

Duurzaamheid als ambitie

Steeds meer mensen beseffen zich dat op een niet-duurzame manier beleggen juist geld gaat kosten. MVO-Nederland probeert het kabinet ook zo ver te krijgen dat de maatschappelijke milieuschade wordt uitgedrukt in geld. Op termijn zal er dus hoogstwaarschijnlijk CO2 belasting worden geheven vanuit de overheid. Dit wordt een kostenpost voor vele bedrijven en hierin beleggen wordt dan ook al snel minder rendabel.

Het doel is om uiteindelijk de CO2 uitstoot van alle fondsen en bedrijven vast te kunnen stellen. Hierdoor kunnen we blijven zien of we ons in de goede richting blijven ontwikkelen. Het nalopen van alle criteria zal veel tijd kosten en niet het meest spannende werkje zijn, maar het is heel belangrijk voor de planeet. Dat is ook de ambitie van vele beleggingspartijen: om alle beleggingen naar een hoog duurzaamheidsniveau te tillen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren