Het timen van het juiste moment om in te stappen met beleggen is vrijwel een onmogelijke opgave. Er is altijd wel iets in de wereld wat ervoor zorgt dat er onrust is. Zo kan het gaan om het coronavirus, maar bijvoorbeeld ook om de olieprijzen. Aangezien Amerika en China de grootste economieën van de wereld zijn zullen de beurzen gaan bewegen.  Je kunt gaan proberen om telkens optimaal te profiteren van de bewegingen van de markt. Verkopen op het hoogste punt en dan weer instappen op het laagste punt. Structureel geld verdienen door het juist timen van de markt op precies op het juiste moment in- en uit te stappen is een onmogelijke opgave. Denk maar eens na over het volgende: als de kans 50% is dat je het instapmoment goed hebt en voor uitstappen dezelfde kans geldt, is de kans dus 25% per keer dat je het maximale rendement behaalt. Stel dat je dit elke maand één keer doet, dan is de kans dat je na een jaar het maximale rendement qua timing hebt behaald 0,000006%. Het winnen van de Staatsloterij is een grotere kans.

Niet goed voor het rendement

Het telkens in- en uitstappen is niet goed voor het uiteindelijke rendement. Natuurlijk is het voorbeeld hierboven wat extreem, maar de strategie om uit te stappen als het even spannend wordt op de beurs en weer instappen als de kust veilig is, gaat ook ten kosten van het rendement. In Amerika worden jaarlijks bekeken wat de rendementen van particuliere beleggers zijn. Ze blijven gemiddeld zo’n 6% achter bij de toonaangevende S&P500 aandelenindex. De reden hiervoor is dat beleggers te laat weer instappen als de beste rendementen alweer behaald zijn, en te vroeg uitstappen door hoogtevrees.

Beleggen is voor de lange termijn

De in- en uitstapstrategie is erg lastig en zal niet het meeste rendement opleveren omdat je momenten mist. Tegenover deze strategie staat de beleggen voor de lange termijn strategie, bij deze strategie heeft de belegger een beleggingsdoel voor ogen en wil dat bijvoorbeeld over 15 jaar halen. Zo kan de belegger rustig achterover zitten en profiteren van het rendement-op-rendement effect. Kies je voor een beleggingsperiode van 15 jaar dan heeft je beleggingsportefeuille ook voldoende tijd om tussendoor te herstellen van eventuele beursschommelingen.houden. Je doet er verstandig aan te kiezen voor een breed gespreide portefeuille met verschillende beleggingscategorieën daarin. Het lijkt misschien of je bij een gespreide portefeuille soms rendement ‘mist’, maar bij een dalende beurs is het dan prettig dat verliezen gedempt worden door een goede spreiding. En dat is beter voor het eindresultaat.

Geen stress voor instappen

Als je kiest voor de lange termijn strategie heb je geen stress van of je op het juiste moment gaat instappen. Naast het kiezen voor deze strategie kan je kiezen voor periodiek beleggen. Als je ervoor kiest om periodiek een vast bedrag op je beleggingsrekening te storten zal je nooit op het juiste moment instappen, maar ook nooit op het meest ongunstigste moment. Je bouwt rustig aan een groot vermogen voor op de lange termijn.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren