Vorige week bereikte de totale beurswaarde in aandelen een hoogte van 95 biljoen. Na het nieuws vorige week over het eventuele vaccin tegen corona stegen de beurzen naar deze recordhoogte. De resultaten over de positieve testresultaten van Pfizer en wellicht ook de verkiezing van Biden tot nieuwe president duwde de aandelenkoersen naar grote hoogte.

Hoewel het nog maanden kan duren voor het vaccin tegen het coronavirus gereed is reageerden wereldwijd alle beleggers enthousiast. Ook de aanhoudende lage rentestanden en de steunpakketten die wereldwijd de regeringen hebben ingevoerd om de corona crisis te overleven hebben een positief effect. De definitieve keuze in de Amerikaanse verkiezingen voor Biden en daarmee de kansen in bijvoorbeeld de handelsrelaties met betrekking tot importeren hebben een positieve reactie op de beurs.

Corona en de beursontwikkeling

Bij de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 kregen de beurzen wereldwijd een mega dreun te verwerken. Echter als we kijken naar de cijfers van bijvoorbeeld de AEX of de Dow Jones zijn deze klappen inmiddels goedgemaakt en stijgen deze zelfs boven maart 2020 uit. Hoewel dit geen garantie voor de toekomst geeft, want we zitten midden in de tweede golf, is dit voor nu een positieve ontwikkeling.

Wat zijn de gevolgen voor beleggers?

Al met al is 2020 een erg onrustig jaar voor de beleggers, een blik op je eigen beleggingsportefeuille zal dit bevestigen. In maart en april zal je waarschijnlijk het dieptepunt hebben bereikt en inmiddels zal je weer uit dat dal geklommen zijn. Zo blijkt maar weer dat beleggen echt iets is voor de lange termijn en is het op de korte termijn altijd maar de vraag hoe het gaat. Stel je was in januari begonnen (wat niet gek was geweest na een goed beursjaar in 2019) en je keek in april dan kon het zo zijn dat je 20% verlies had gemaakt. Was je bijvoorbeeld in april ingestapt en je had nu gekeken kon het zomaar 15% in de plus zijn.

Zelf in aandelen kopen

Als je op korte termijn je vermogen wilt laten groeien dan is het zelf beleggen en dan met name zelf aandelen kopen een optie die zeer gewild is op dit moment. Let wel direct op dat die (grote) risico’s met zich meebrengt. De toekomst in de wereld, zoals Brexit of het coronavirus zal kansen met zich meebrengen, maar zijn direct dus ook een bedreiging.

Als je zelf gaat beleggen is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van de aandelenmarkt en ook genoeg tijd hebt om de ontwikkelingen in de markt te volgen. Het kopen en verkopen van aandelen op precies het juiste moment kan een enorm verschil maken in het rendement wat je eruit zou kunnen halen.

Zelf beleggen interessant voor jou?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren