In deze periode zijn veel mensen bezig met de belastingaangifte over 2020. Daarbij moet je ook je spaargeld invoeren van begin 2020 en eind 2020. We gaven al aan dat Nederlanders meer gespaard hebben afgelopen jaar, maar de lage spaarrente zal daar niet veel aan bijgedragen hebben.
Dit is het moment dat veel mensen tot het besef komen dat sparen wellicht niet de beste optie is om het vermogen te laten groeien. Er zijn voldoende alternatieven te bedenken en wij willen je graag meenemen in het alternatief beleggen. Op andere pagina’s kan je lezen over wat beleggen is, de risico’s van beleggen en waarin je kan beleggen. In dit artikel gaan we tips geven waar je op kunt letten als je daadwerkelijk een beleggingsrekening gaat openen.
Wat is een beleggingsrekening?
Voor we starten met het geven van tips waar je op kunt letten bij het openen van een beleggingsrekening gaan we eerst uitleggen wat het is. Om te kunnen beleggen (of je dat nou zelf doet of laat doen) moet je een beleggingsrekening hebben. Met een beleggingsrekening kun je een risicoprofiel kiezen als je je geld laat beleggen. Als je zelf gaat beleggen kan je daarmee je aandelen, ETF’s of andere beleggingsproducten kopen. Dit is dus het vertrekpunt om te gaan starten met beleggen. Hieronder volgende de tips waar je op kunt letten bij het openen van een rekening.
Tip 1: ga er open in
Als je gaat beleggen ligt het wellicht voor de hand om een rekening te openen bij je huidige bank. Zij hebben tenslotte alle gegevens al en je kunt de rekening makkelijk koppelen aan je huidige spaarrekening. Echter kan het altijd lonen om verder te kijken dan je huidige bank, er zijn bijvoorbeeld banken waar beleggen niet het enige product is wat ze aanbieden. Er zijn ook brokers die gespecialiseerd zijn in beleggen en dan met name actieve zelf beleggers.
Hieronder een aantal voorbeelden van banken die gericht zijn op een actieve belegger:
- DeGiro
- Plus500
- Etoro
Grootbanken in Nederland die ook een beleggingsrekening aanbieden:
- ING
- Rabobank
- ABN Amro
Bekijk hier meerder beleggingspartijen.
Tip 2: bekijk de kosten
Een beleggingsrekening brengt kosten met zich mee en daar zijn er een heleboel van. Zo kun je denken aan transactiekosten. Deze kunnen per beurs verschillen en hier moet je goed naar kijken als je van plan bent veel te gaan aan- en te verkopen.
Er zijn ook nog kosten als service fee (voor het aanhouden van de rekening), valutakosten (worden vaak verwerkt in de koers) en bijvoorbeeld fondskosten (als je in trackers of beleggingsfondsen belegt).
Lees hier meer over de kosten van beleggen.
Kortom
Voor je een beleggingsrekening gaat openen is het goed om een vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden. Door kritisch te kijken naar de kosten, voorwaarden en mogelijkheden tot handelen maak je een keuze die het beste bij je past. En hou altijd in je achterhoofd dat er geen beste beleggingsrekening is, dat is namelijk per persoon totaal verschillend.
Benieuwd wat beleggen kan opleveren?
VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.
Deel dit bericht
Lees ook
