Als je geld over hebt zou je ervoor kunnen kiezen om dit te sparen of in je huis te stoppen. De spaarrentes zijn op dit moment historisch laag dus een deel van je hypotheek aflossen kan interessant zijn. Wat kan nog meer een bestemming zijn voor geld wat je voor een langere periode kan missen? Juist je kan het beleggen in de hoop dat het meer waard zal worden. Wat het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijk situatie.

Spaarrentes gaan voorlopig niet omhoog

Voor we de opties beleggen of hypotheek aflossen bespreken willen we eerst nog de optie sparen bekijken. In september 2019 heeft de ECB de rente opnieuw verlaagd. Daarbij spraken ze de verwachting uit de de rente de komende 10 jaar laag zal blijven. Kies je voor sparen dan staat je geld veilig maar zal het de komende periode niet meer waard worden. Lees hier meer over het onderwerp sparen of beleggen.

De keuze: beleggen of hypotheek aflossen

Om toch voordeel te hebben van het geld wat je voor een langere periode kan missen kan je kiezen voor starten met beleggen of hypotheek aflossen. Wat het beste bij jou past is geheel afhankelijk van jou voorkeur en je persoonlijk situatie. Het aflossen van je hypotheek is nooit een slechte keuze, het zijn namelijk een soort schulden en die zijn nooit prettig om te hebben. Kies je voor beleggen dan is de kans groot dat dit over de lange termijn meer rendement zal opleveren dan de gemiddelde hypotheekrente. Uiteraard brengt beleggen ook risico’s met zich mee.

De optie: beleggen

Beleggen is een manier om je vermogen meer waard te laten worden. Voor veel mensen klinkt beleggen nog eng en als iets waarbij je geld kan verliezen. Dat is in principe ook waar, dus beleg alleen met geld dat je voor een langere periode kan missen. Het verleden heeft aangetoond dat als je gaat beleggen voor de langere termijn met een goede spreiding je een hoger rendement kan behalen. Het is van belang je eerst te verdiepen de risico’s, voordelen en nadelen van beleggen. Lees hier meer over beleggen.

De optie: hypotheek aflossen

Het aflossen van je hypotheek kan erg interessant zijn gezien de lage spaarrente op dit moment. Of het voor jou situatie ook voordelig is dat is afhankelijk van een aantal factoren. Wat voor soort hypotheek heb je? Mag je boetevrij aflossen? Hoe hoog is je rentepercentage?

Dus kiezen voor beleggen of hypotheek aflossen?

Nu we de twee (eigenlijk drie inclusief sparen) opties hebben besproken is de keuze aan jou wat het beste bij je past. Welke keuze je ook maakt zorg in ieder geval dat je altijd een buffer achter de hand hebt op je spaarrekening. Lees meer over beginnen met beleggen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren