In Nederland is turbo beleggen vrij populair. U kunt turbo beleggen gebruiken om versneld te beleggen met bijvoorbeeld een hefboom in aandelen. De term “turbo” zegt het al. In Nederland worden turbo’s ook wel Sprinters of Speeders genoemd.

Wat is een turbo?

Een turbo wordt gebruikt om te profiteren van een koersstijging van het aandeel, bijvoorbeeld wanneer een kleinere initiële investering vereist is. Turbo’s zijn vooral voordelig voor beleggers die hun investeringen bescheiden willen houden. Turbo long en turbo short zijn de twee varianten van turbo.

Turbo long

U koopt een deel van de onderliggende waarde in een turbo long. De uitgevende partij, zoals een bank, koopt de rest. U betaalt direct rente over het deel dat de bank financiert, dat is het verdienmodel voor turbo’s van banken.

Als de onderliggende waarde stijgt, zal de waarde van uw Turbo sneller stijgen omdat u het volledige rendement ontvangt. Daalt de waarde echter, dan loopt uw geld sneller een groter risico. Om dit te voorkomen wordt vaak een stoploss ingebouwd.

Voorbeeld van turbo long

Een voorbeeld is een turbo long op ABN Amro, die een aandeel heeft van 10%. Stel dat de onderliggende waarde op dit moment $10 is. Als de bank hiervoor $8 betaalt en u als belegger $2 voor de turbo long, dan wordt de hefboomverhouding tussen de koers van de onderliggende waarde en de turbo berekend als 2:1.

In dit voorbeeld is de hefboom 5. Stel dat de onderliggende waarde 15% stijgt tot €11,50. De koers van de Turbo is nu €3,50 waard (11,50 – 8). Dit betekent een waardestijging van meer dan 75%. Als het aandeel met 15% was gedaald, zou het slechts $8 waard zijn geweest.

Turbo short

In vergelijking met een turbo long is een turbo short precies het tegenovergestelde. Een bank leent bijvoorbeeld geld aan een belegger in ruil voor het bezit van de onderliggende waarde en verkoopt deze vervolgens op de beurs. De winst wordt gecombineerd met de waarde van de turbo en de opgebouwde rente.

Wanneer u een turbo short gaat, wordt de onderliggende waarde teruggekocht door de beurs. In een ideaal scenario gebeurt dit tegen een lagere prijs dan de verkoopprijs met winst tot gevolg. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de markt sterk daalt of als er negatief nieuws is over het bedrijf waarvan u de aandelen hebt geshort. U maakt dan winst op twee fronten: ten eerste op de waardedaling van de onderliggende waarde en ten tweede op de rente die is opgebouwd.

Voorbeeld turbo short

Als de onderliggende waarde van een onderneming bijvoorbeeld $20 is en een turbo short op Royal Dutch Shell €25, dan zou de resulterende hefboom 25/5 = 5 zijn. Stel dat we een turbo short op Royal Dutch Shell als voorbeeld nemen. De reële waarde van het aandeel is $25. De bank verstrekt een financiering van $30.

Als het aandeel met 10% daalt tot een koers van €22,50, heeft uw turbo short een waarde van €7,50 (30-22,50). Dit is een opwaardering van 50 procent. Als het aandeel met 10% stijgt, daalt uw turbo short met 50%. Dit is waarom een stoploss is inbegrepen, om je te beschermen tegen verlies.

Risico’s van beleggen in turbo’s

Beleggen kan een uitstekend rendement opleveren, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Turbo’s zijn geen uitzondering.

Hefboom

De hefboomwerking van een turbo is een ander potentieel gevaar. Hoe groter de hefboom, hoe groter het gevaar. Let daarom goed op de hefboomwerking voordat u in een turbo investeert.

Spreiden

Turbo’s kunnen een aanzienlijk rendement opleveren, maar er schuilt ook veel gevaar in. Over het algemeen gaat er veel geld verloren met turbo beleggen. Daarom is het van cruciaal belang om in verschillende soorten beleggingen te beleggen, zodat u op een verantwoorde manier kunt beleggen.

Waarom beleggen in turbo’s?

Als u geïnteresseerd bent in turbolading, moet u zich bewust zijn van de gevaren en de voordelen. Dus, als gevolg daarvan, wat te verwachten bij het investeren in turbo’s.

Hefboom

Hefboomwerking kan zowel als een gevaar als als een kans worden beschouwd. Turbo-beleggingen zijn fascinerend voor ervaren beleggers vanwege de hefboomwerking waarmee grotere winsten kunnen worden behaald dan met beleggingen in aandelen.

Transparant

Turbo’s zijn vrij duidelijk. Doordat de omstandigheden vooraf inzichtelijk zijn, weet u als belegger waar u aan toe bent. Dit is cruciaal omdat turbo beleggen grote risico’s met zich meebrengt, daarom is het goed om van tevoren precies te weten wat de voorwaarden zijn.

Stoploss

Een stoploss is een waardevol kenmerk van een turbo. Het stelt u in staat om te signaleren wanneer u uw turbo wilt verkopen als het tegen u gaat. Als gevolg hiervan kunt u uw verliezen minimaliseren door een stop loss te gebruiken, omdat zonder een stoploss de verliezen catastrofaal kunnen zijn.

Beleggen in turbo’s is slechts één van de vele beleggingsmethoden. Opties, warrants, obligaties en aandelen zijn slechts een paar voorbeelden van andere investeringen die voor u toegankelijk zijn. Waarin u investeert en hoeveel geld u erin steekt zijn uw persoonlijke beslissingen. U moet altijd onderzoek doen naar het onderwerp voordat u investeert, zodat u weet wat u

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren