Als belegger is het belangrijk om te weten dat je aan het beleggen bent voor een doel op de lange termijn. Beleggen levert vaak een hoger rendement op dan sparen, het risico wat daar tegenover staat is dat je geld minder waard kan worden. Het is daarom verstandig om niet met al je geld te beleggen, maar ook spaargeld achter de hand te houden. Dit kan je dan gebruiken als er onverwachte uitgaven op je pad komen. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten als lange termijn belegger. Een garantie is er bij beleggen nooit, maar als je de spaarrentes afzet tegen de rendementen van beleggen, zie je dat beleggen op de langere termijn winstgevender is. Dit valt ook te zien aan de hand van een rekenvoorbeeld op: sparen of beleggen.

Bewegingen van de markt

Als je zelf aan het beleggen bent, bijvoorbeeld daytraders kan je profiteren van de schommelingen van de markt. Voor een lange termijn belegger is koersontwikkeling op de langere termijn van belang. Tussentijdse fluctuaties horen bij de markt, zolang de weg uiteindelijk maar omhoog gaat. Raak dus niet in paniek zodra de beurzen een keer dalen, nu tijdens de corona periode kan het zomaar dat je maandag 1% in de min hebt en dinsdag 1,5% in de plus.

Hou vast aan je beleggingsplan

Als belegger voor de lange termijn heb jij of je vermogensbeheer gekozen voor fondsen waarin het vertrouwen is dat deze op lange termijn opwaarts potentieel laten zien. Dit in tegenstelling tot de korte termijn belegger die probeert te voorspellen wat andere beleggers op korte termijn doen. De kunst van lange termijn beleggen is om consequent te zijn en niet mee te gaan met hypes. Je hebt gekozen voor een strategie, hou daar dan ook aan vast. Als je voortdurend gaat veranderen van strategie probeer je de markt te timen en dat is iets wat haast onmogelijk is.

Bekijk je beleggingsportefeuille

Als je gaat beginnen met beleggen heb je in je portefeuille en verdeling tussen de verschillende categorieën, regio’s en sectoren. De ontwikkelingen van de markt kunnen ervoor zorgen dat deze mix uit balans raakt. Zo kan het gewicht bijvoorbeeld meer richting de aandelen, dit kan ontstaan als de koersen stijgen. Het aantal aandelen stijgt dan ten koste van de obligaties. Bekijk daarom op tijd je portefeuille en pas deze eventueel aan.

Let op je beleggingsdoel

Het is belangrijk je uiteindelijk doel in de gaten te houden. Beleg je bijvoorbeeld om eerder met pensioen te gaan, dan is het belangrijk dat je bij het geld kan op het moment dat je stopt met werken. Het is verstandig zodra je dichter in de buurt van het doel komt je risico te verminderen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan opleveren?

Vul je start bedrag in | Bepaal je risico | en ontdek het

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren