Het was een heel raar beleggingsjaar, door corona kwamen we in maart in een gigantische dip, maar tegen het einde het jaar is de beurs weer op het niveau van februari 2020. Covid19 zorgde voor veel volatiliteit op de beurs. Daarnaast zijn in 2020 de financiële markten overspoeld met veel jonge en nieuwe beleggers.
Zelfs het aantal beleggende huishoudens is volgens onderzoek van Kantar met meer dan 15% gestegen tot 17,5 miljoen. Dit is volgens Kantar de grootste stijging in deze eeuw. BinckBank en de Giro zijn de grote winnaars van afgelopen beleggingsjaar. Bij BinckBank kwam er de eerste 9 maanden wel 400.000 klanten. Ook de Giro gaf aan een groei te hebben van 300.000 klanten binnen Europa in de eerste 9 maanden. Private bank InsingerGillissen zei dat er vlak na de corona uitbraak een 3 keer zo hoge toename was.
Groeien in een bewegelijk jaar
De trend voor het starten met beleggen zet ook nog door in dit najaar, dat komt mede door de negatieve spaarrentes die gehanteerd worden bij verschillende banken. ABN Amro rekent nu een negatieve rente vanaf 500.000 euro en bij banken als ING en Rabobank betaalt je vanaf 250.000 euro al negatieve spaarrente.
Wanneer kan je gaan beleggen?
Veel mensen die een vermogen hebben van boven de 250.000 euro kiezen ervoor om te gaan beginnen met beleggen. Dit komt vooral omdat ze geen kosten willen maken voor het kapitaal wat ze bij de bank hebben staan. Een aantal daarvan willen niet direct beleggen maar voelen zich gedwongen door de negatieve spaarrente. Een beleggingspartij die een beleggingscoach heeft is dan de ideale oplossing voor deze mensen die anders zonder al te veel verstand met tonnen gaan beleggen. Een passende oplossen voor deze beginnende beleggers is periodiek instappen. Zo stap je niet direct met het hele bedrag in maar elke maand met een vast bedrag.
Wat gaat beleggen ons brengen in 2021?
Net als in 2020 zal corona ook in 2021 nog veel impact hebben op de markt. Hoe zich dat precies zal ontwikkelen is afhankelijk van de wijze waarop beleidsmakers een goede mix vinden tussen het openen van bijvoorbeeld de horeca en de ontwikkeling binnen de volksgezondheid. In de meest gunstige gevallen komt er al snel een vaccin beschikbaar en als dat er is zal dat een positieve invloed hebben op de aandelenmarkt omdat de bedrijfswinsten snel kunnen stijgen na een tegenvallend 2020. We moeten niet ook een negatief scenario volledig uitsluiten, stel we krijgen het virus niet onder controle en de werkloosheid en faillissementen nemen toe, dan kan het er ook minder rooskleurig uitzien.
Belangrijk is vooral om te beseffen dat je aan het beleggen bent voor de lange termijn. En met die strategie heb je de meeste kans op een positief rendement.
Deel dit bericht
Lees ook
