Sinds het coronavirus de wereld in zijn greep heeft zijn de beurzen zijn heftig aan het bewegen. Corona ook wel COVID-19 zorgt ervoor dat het onzekere tijden zijn voor de beleggers. Ervaren belegger zullen het advies krijgen blijf stil zitten en zit de crisis uit, uiteindelijk zijn alle crisissen overwonnen. Maar hoe zit dat voor een beginnende belegger, is het in corona tijd verstandig om te starten met beleggen? Vooral nu ook het coronavirus weer groter lijkt te worden. Voor je gaat starten met beleggen is het goed om te weten dat het altijd met risico gepaard gaat. Een bewegelijke markt is één van de risico’s die gelopen worden. Overweeg je om te starten met beleggen doe dat dan altijd met geld wat je voor een langere periode kan missen.

De invloed van het coronavirus

Je zult het vast voorbij hebben zien komen in de kranten: corona raakt de financiële beurzen. Ook nu we weer een nieuwe fase van het virus ingaan zien we direct wat reacties ontstaan op de beurzen. Dat de beurzen gevolgen hebben op de resultaten van je beleggingsportefeuille is logisch, rond maart zijn sommige portefeuilles met wel 15% gezakt. Waar 2019 nog een fantastisch beleggingsjaar was zal 2020 er voor vele wat anders uit zien. Maar wat als je nu wilt starten met beleggen, wat is dan een goed moment? En met welke zaken kan je nog meer rekening houden.

Niet alleen COVID-19 heeft invloed

Het is goed om te weten dat COVID-19 voor een groot deel verantwoordelijk is voor de bewegingen op de beurzen. Echter zijn er ook andere zaken die een belangrijke rol spelen over bewegingen op de markt, denk bijvoorbeeld maar aan de komende verkiezingen in Amerika. Dit is iets wat ook wel degelijk van invloed is op de markt. De relatie tussen Rusland en Amerika maar ook de conflicten met China zijn ontwikkelingen die allemaal onder een vergrootglas liggen op dit moment. Zodra Donald Trump er weer een tweet uitgooit kan dit de beurs als flink doen bewegen.

Het timen van de markt

De vraag die vaak voorbij komt is: wanneer zullen we het dieptepunt bereiken? Er zijn een aantal gelukszoekers die de afgelopen periode geprobeerd hebben om de markt te timen en in te springen op het moment dat de beurs aan het zakken was. Het voorspellen van de markt is echter voor experts al niet te doen, dus als startende belegger zal dat een toevalstreffer zijn. Wel is het interessant om de markt te analyseren, welke crisissen zijn er in het verleden geweest, hoelang hebben die geduurd en wat waren de patronen op de beurs. Uiteindeljk zal na de crisis de beurs weer omhoog gaan, tenminste dat is nog nooit niet gebeurd na een crisis.

Spreiden en geduld is belangrijk

Het is dus duidelijk dat het timen van de markt erg lastig is. Spreiden en geduld hebben zijn belangrijke eigenschappen als we het hebben over een goede beleggingsstrategie. Door iedere maand een bedrag in te leggen, te spreiden in je portefeuille (bijvoorbeeld aandelen & obligaties) en door te beleggen voor de lange termijn beperk je het risico om in korte termijn veel geld kwijt te raken. Als dit eigenschappen zijn die je beheerst kan je vandaag nog starten met beleggen.

Starten met beleggen in corona tijd?

Bekijk eerst wat het kan opleveren | Vul je start bedrag in

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren