Als je bent zoals de meeste mensen, heb je waarschijnlijk gehoord dat beleggen een goede manier is om je geld te laten groeien. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En hoe begin je eraan? In dit blog beantwoorden we die vragen en meer. We bespreken de risico’s van beleggen en geven enkele tips over hoe je kunt beginnen met het opbouwen van een portefeuille.

Dus of u nu net begint of op zoek bent naar manieren om uw beleggingsportefeuille uit te breiden, deze blogpost is voor u! Wanneer u belegt, steekt u in wezen uw geld in iets met de verwachting dat het in de loop van de tijd zal groeien. Dit kan van alles zijn, van aandelen en obligaties tot onroerend goed of verzamelobjecten. Natuurlijk is er altijd een kans op verlies en winst, en daarom is het belangrijk om de risico’s te begrijpen voordat u begint met beleggen.

Marktrisico en kredietrisico

In het algemeen zijn er twee soorten risico’s: marktrisico en kredietrisico. Marktrisico is de kans dat uw belegging minder waard wordt door factoren waar u geen invloed op heeft, zoals een economische recessie. Kredietrisico is de kans dat uw belegging minder waard wordt omdat de kredietnemer in gebreke blijft bij de aflossing van zijn lening.

Natuurlijk zijn er ook andere risico’s waarmee u rekening moet houden, zoals het renterisico en inflatierisico. Maar als u net begint, is het belangrijk om u te concentreren op de twee belangrijkste soorten risico’s.

Als het op risico aankomt, is er geen pasklaar antwoord. Hoeveel risico u bereid bent te nemen, hangt af van factoren zoals uw leeftijd, uw beleggingsdoelstellingen en uw risicotolerantie. Als algemene regel geldt echter dat jongere beleggers zich meer risico’s kunnen veroorloven dan oudere beleggers, omdat zij meer tijd hebben om te herstellen van eventuele verliezen op korte termijn. Evenzo kunnen beleggers met langetermijndoelen zich veroorloven meer risico’s te nemen dan beleggers met kortetermijndoelen. Tot slot is risicotolerantie een persoonlijke voorkeur; sommige beleggers voelen zich prettig bij een hoger risico, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer behoudende benadering. Uiteindelijk gaat het erom de juiste balans te vinden tussen risico en beloning. Vraag uzelf dus af: welk risico bent u bereid te nemen?

Nu u iets meer weet over de risico’s van beleggen, kunnen we het hebben over hoe u uw portefeuille kunt opbouwen. De beste manier om te beginnen is door uw beleggingen te diversifiëren. Dit betekent dat u uw geld in verschillende activaklasse stopt, zoals aandelen, obligaties en onroerend goed. Door te diversifiëren, minimaliseert u de kans dat u geld verliest als een bepaalde belegging slecht uitpakt.

Indexfondsen voor beginnende belegger?

Een andere tip voor beginners is om te beleggen in indexfondsen. Indexfondsen zijn eenvoudigweg een mandje van beleggingen die een specifieke marktindex volgen, zoals de S&P 500. Ze bieden diversificatie en hebben vaak lage kosten.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren