Voor het eerst in 20 jaar is de AEX door de grens van 700 punten heen. Op 4 september van 200 sloot de AEX op een stand van 701,56 punten, het record ligt op 703,18 punten. Vanmorgen op 29 maart 2021 stond de beurs op 700,17 punten (zie afbeelding hieronder). Dat is dus net onder het hoogste punt aller tijden.

De AEX Index (afgeleid van de Amsterdam Exchange Index) is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De AEX geeft een beeld van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdam effectenbeurs.

Ontwikkeling van de AEX

De AEX is dus indirect een goede graadmeter voor de ontwikkeling van je beleggingsportefeuille. Als de beurs omhooggaat heb je ook een grote kans dat je vermogen meer waard aan het worden is. Gaat de beurs omlaag kan het je op dat moment geld kosten. Hoe de ontwikkeling de rest van 2021 zal gaan is lastig om te voorspellen, er zal veel afhangen van het vaccineren en de versoepelingen van de maatregelen.

AEX-700-punten

Dieptepunt AEX

In maart 2003 maakt de internetzeepbal een einde aan de alle pret op de beurs en zakte de AEX terug naar het dieptepunt van 218,44 punten. Ook dieptepunt was de Corona uitbreek in Nederland. Vlak voor de uitbraak stond de AEX op 630 punten. Door wereldwijde onzekerheid en lockdowns daalde de AEX in een maand naar 389,60 punten.

De steunmaatregelen van de banken zorgde voor een snel herstel van de beurs. In een jaar tijd is de beurs met 80% gestegen ten opzichte van het dieptepunt tijdens de coronacrisis op 16 maart 2020.

Een crisis als de internetzeepbal of Corona is niet de eerste en zeker niet de laatste schommeling die we meemaken op de beurs.

Is dit het moment om te starten met beleggen?

Het juiste moment om te beginnen met beleggen is er niet, de markt is namelijk niet te timen. Was je net voor Corona ingestapt dan was je een maand later wel geschrokken, maar als je dan nu pas weer had gekeken naar je portefeuille dan was het rendement prima.

Als je gaat starten met beleggen is het verstandig om dat te doen met geld wat je voor een langere periode kunt missen en waar je niet direct afhankelijk van bent. Dit in combinatie met het periodiek inleggen zal zorgen voor een solide beleggingsstrategie.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren