Waar vroeger de beursvloer bestond uit mannen met briefjes en telefoons, kan tegenwoordig iedereen met een computer of telefoon zelf beleggen. In 15 jaar tijd is daarom op de beursvloer een hoop veranderd, dat geldt ook voor de beurs. Waar het ging om strategische beslissingen, ondernemers met ambitieuze plannen of goede jaarcijfers, zie je tegenwoordig dat één tweet van een miljardair de koers sky-high laat gaan.

Desalniettemin blijven deze beleggingstips overeind die je helpen als beginnende belegger om veelvoorkomende fouten te vermijden.

8 beleggingstips

 • Fear Of Missing Out

  Kopen vanwege “the fear of missing out” probeer je emoties in toom te houden ook al wanneer je iedereen hoort over de winsten die gemaakt worden bij bijvoorbeeld Bitcoin, Tesla of andere hype aandelen. Zo voorkom je dat je niet als laatste op de Hype Train springt

 • Starten met Daytraden

  Starten met “daytraden” zonder dat je enige kennis hebt van hoe beleggingsplatformen werken of hoe je grafieken moet lezen. Verdiep je vooraf in de materie en terminologie voordat je orders gaat plaatsen.

 • Kopen zonder kennis

  Aandelen kopen zonder kennis of geloof te hebben. Volg niet klakkeloos de tweets die je voorbij ziet komen, maar verdiep je in het product of markt. Ontwikkel je eigen visie en mening en praat daarover met andere mensen die kennis van zaken hebben.

 • Omgaan met hefbomen

  Ga voorzichtig om met hefbomen of multipliers zeker bij nieuwe aandelen of een beweeglijke beurs. Met hefbomen kan je snel rendement maken, maar de keerzijde is dat wanneer het aandeel zakt, je order wordt afgesloten en je direct je geld kwijt bent.

 • Voorkom paniek

  Raak niet in paniek wanneer een aandeel nadat hij enkele dagen hard is gestegen even terugvalt. Wanneer jij erin zit voor de lange termijn moet jij je niet laten leiden door de waan van de dag.

 • Winst pakken

  Laat je winsten lopen. Een winst is mooi meegenomen, maar wanneer jij een aandeel hebt gekozen voor de lange termijn dan wil jij niet vroegtijdig uitstappen. Het kan daarom helpen om vooraf een koersdoel te bepalen en dan pas je winst te nemen.

 • Hoge verwachting

  Creëer geen hoge verwachtingen. Wanneer je een aandeel hebt aangeschaft, behoudt je zelf dan van de illusie dat binnen een week het aandeel met 10, 20 of meer dan 30% moet stijgen. Een behoudende belegger met lage verwachtingen is uiteindelijk succesvoller dan de risicovolle snelle belegger.

 • Spreiden

  Spreiden om klappen te vermijden. Ga niet all-in op 2 of 3 aandelen. Spreid je kansen door aandelen te kopen in verschillende sectoren, verschillende beleggingscategorieënen houdt wat geld in kas. Hiermee vang je de klappen op wanneer een aandeel door omstandigheden waar je geen invloed op hebt flinke verliezen maakt.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren