De pensioenleeftijd gaat steeds meer omhoog, oftewel we gaan steeds later met pensioen. De pensioenleeftijd loopt op tot 67 jaar in 2021. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Ben je bijvoorbeeld geboren in 1985 dan is je pensioenleeftijd 2054 en werk je tot je 69ste.

Het wordt tegelijkertijd ook lastiger om eerder te stoppen met werken. Als je toch wilt stoppen op je 65ste heb je minder aanvullend pensioen opgebouwd bij de werkgever waarmee er een pensioen gat ontstaat. Wat zou je kunnen doen om toch rond de leeftijd van 65 te stoppen?

Gat opvullen?

Als je toch eerder met pensioen heb je meer geld nodig om de tijd te overbruggen die je eerder wilt stoppen. Mede omdat ook de pensioenen veel worden besproken in het kabinet is het belangrijk om er ook zelf in te investeren als je een droomt hebt, extra sparen kan een optie zijn maar er zijn ook alternatieven waardoor je wellicht eerder je doel kan behalen, zoals beleggen.

Lastige berekening

Hoeveel je opzij moet leggen is lastig te zeggen omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren in je persoonlijke situatie:

  • Huidige pensioenopbouw
  • AOW-leeftijd en levensverwachting
  • Huidige uitgaven patroon

De AOW-leeftijd kan je op de website van het SVB uitrekenen.

Schatting

Een schatting die wat richting kan geven over je uitgavenpatroon tijdens je pensioen is dat je uit kan gaan van een 75% van je gemiddelde salaris. Veel mensen hebben op dat moment hun huis afbetaald en de (studerende) kinderen kosten hopelijk geen geld meer.

Echter is het ook zo dat als je net met pensioen bent je allerlei leuke dingen gaat doen; vaker op vakantie, weekendjes weg, wat leuks doen met vrienden en/of kleinkinderen. Voor nu wellicht een gek idee met Covid19 maar deze dingen kunnen hopelijk weer als je met pensioen gaat.

Een handig hulpmiddel om te berekenen hoeveel u later kunt verwachten, is de website mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vindt u een totaaloverzicht van uw AOW en pensioen(en). Bedenk wel dat dit systeem niet 100 procent waterdicht is: de gegevens worden aangeleverd door pensioenuitvoerders. Niet elk overzicht is even actueel en het kan gebeuren dat oude pensioenen in het overzicht ontbreken.

Plan tijdig en start op tijd

Het is belangrijk om tijdig te plannen en te starten. Anders ben je te laat om bij te sturen en moet je je uitgaven drastisch gaan verlagen om voldoende pensioen op te bouwen.

Je droom werkelijkheid laten worden?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren