Afgelopen week, halverwege januari 2021, is de Eerste kamer akkoord gegaan met een wetvoorstel van minister Koolmees. Door dit wetsvoorstel is het voor werknemers makkelijker om eerder te stoppen met werken, het voorstel is namelijk een uitwerking van het pensioenakkoord.

Op de grond van de wet is het mogelijk dat werkgevers afspraken kunnen maken met oudere werknemers, om hun maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd een uitkering aan te bieden ter hoogte van de AOW. Het voordeel voor de werkgever is dat die daar geen heffing over hoeft te betalen. In de praktijk zeg dat eigenlijk dat werknemers als het ware hun AOW door de werkgever krijgen uitbetaald.

De reden voor het kabinet om dit wetsvoorstel is dat ze hiermee naar eigen zeggen tegemoet willen komen aan de zorgen van werknemers die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd

Minder werken betekent minder pensioen

De reden om dit goed uit te zoeken is omdat als je minder gaat werken je ook minder pensioen aan het opbouwen bent. Steek je bijvoorbeeld meer tijd in je kinderen, hobby’s of heb je een andere droom waardoor je minder werkt. Dan bouw je direct ook minder pensioen op. Dit telt dus mee in de hoeveelheid pensioen die je opbouwt.

Aanvullen van je pensioen

Een werknemer is natuurlijk altijd vrij om zelf zijn pensioen aan te vullen, dit kan bijvoorbeeld met spaargeld. Er zijn echter ook nog andere opties die ervoor kunnen zorgen dat je eerder met pensioen kunt gaan waar je zelf direct invloed op kan hebben. Lees ze hieronder en maak je droom ook werkelijkheid of ga direct aan de slag met het stappenplan om eerder te stoppen met werken.

Starten met beleggen

Om eerder te stoppen met werken is er meer geld of inkomen nodig. Door je geld op de spaarrekening te laten staan kan je wat vermogen opbouwen. Dat gaat niet snel, sterker nog dat kan op den duur bij een groot bedrag zelf geld kosten. Een manier om wel voor de langere termijn vermogen op te bouwen is starten met beleggen, via de link kan je direct de berekening maken wat beleggen had kunnen opleveren de afgelopen jaren en in die zin kan je doorberekenen hoeveel je moet inleggen, wat dat kan opleveren en ook wat je nodig hebt om daadwerkelijk eerder te kunnen stoppen met werken.

Vervroeg je pensioen uit laten keren

Een andere mogelijkheid om meer vermogen te krijg is je pensioen vervroegd uitkeren. Veel pensioenfondsen hebben ook een optie om je pensioen eerder uit te laten keren. Je kan erachter komen door de pensioenplanner van je eigen pensioenfonds te bekijken, dat is niet de website van mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kan je vinden hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. Op de pensioenplanner kan je zelf vaak een berekening maken waarbij je moet denken om eerst een hoger pensioen uit te keren en later een wat lager.

Besef van uitgaven

Dit is belangrijk om te beseffen omdat je tijdens je pensioen niet direct weet wat je uitgaven zullen worden. Ga je de grote reis maken waarvan je altijd al hebt gedroomd? Kies je ervoor om te gaan verbouwen? Of een vakantiehuis aan te schaffen? Wat je ook gaat doen tijdens je pensioen het is verstandig om niet direct te zeggen ik ga minder werken of vervroegd met pensioen, een gedegen plan en een verdieping in de mogelijkheden is wel wenselijk.

Vervroegd met pensioen een droom?

BELEGGEN KAN DAAR EEN BIJDRAGE AAN LEVEREN

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren