Niet een grotere flatscreen, de nieuwste telefoon of de duurste auto. Nee, de schoonmaakservice of de boodschappen bezorgdienst maakt je gelukkiger. Uit onderzoek van de vrije universiteit van Maastricht blijkt dat mensen gelukkiger worden van extra tijd dan van spullen. Koop met je geld vrije tijd!

Als je geld uitgeeft aan diensten waarmee je tijd bespaart, in plaats van materiële dingen, dan gaat je geluk omhoog beweert Paul Smeets (econoom University Maastricht). Dit onderzoek deed hij onder 6.000 Nederlanders, Denen, Canadezen en Amerikanen. Maar hoe kan je vrije tijd kopen? Juist door je vermogen te laten groeien.

Begin niet te laat

Dat mensen meer behoefte hebben aan vrije tijd ervaar je wellicht ook zelf als je met ze praat. De verhalen gaan regelmatig over lekker op vakantie gaan, eerder met pensioen of genieten van de kleinkinderen. Toch komt de groep veertigers en vijftigers te laat in actie om deze droom te verwezenlijken.

In plaats van uit te stellen is het beter om tijdig te starten met beleggen. Uit onderzoek van de pensioenmonitor van 2020 blijkt dat bijna 40% van de vijftigplussers achteraf vindt dat zij eerder had moeten beginnen om in actie te komen voor hun pensioen. De belangrijkste boodschap die de hebben voor de groep rond de 30 is, begin op tijd met extra geld sparen.

Vier stappen om je vermogen te laten groeien

Als je een mooi vermogen wilt opbouwen voor later dan moet je de natuurlijke neiging naar uitstellen overwinnen. Beleggen is daarnaast ook nog een lastig onderwerp waarbij mensen denken al hun geld te kunnen verliezen. Er zijn een aantal zaken waarmee je het risico kan beperken en je geleidelijk een vermogen kunt opbouwen.

1. Focus op de lange termijn

Helaas zijn veel mensen van het denken voor de korte termijn. Mensen hebben liever nu direct 100 euro dan 200 euro over vijf maanden. Dit is ook direct de reden waarom mensen te laat beginnen als ze eerder willen stoppen met werken; het pensioen is nog zo ver weg… Het is ook mogelijk om te beleggen voor de korte termijn, maar dat is veel risicovoller. Als je gaat beleggen is dat iets wat je echt voor de lange termijn gaat doen. Als je voor de lange termijn kiest zal je bepaalde dalingen van de markt op kunnen vangen.

2. Kies een beleggingsdoel

Wil je bijvoorbeeld vanaf je veertigste nog maar 32 uur per week werken of bijvoorbeeld vanaf je vijftigste afbouwen naar je pensioen. Wat je doel ook is, maak het concreet, bepaal hoeveel geld je extra nodig hebt om dit te bereiken. Zo kan je concreet naar een doel werken en dit tussendoor bijstellen.

3. Monitor de voortgang

Als je eenmaal de stap hebt gemaakt om te gaan beleggen is het goed om af en toe de voorgang te checken. Lig ik nog op schema om mijn beleggingsdoel te halen of moet ik mijn strategie bijstellen om het doel te bereiken. Past het beleggingsprofiel wat ik heb nog wel bijna of komt mijn doel in zicht en wil ik wat voorzichtiger beleggen. Door te kiezen voor laten beleggen valt een deel van het monitoren weg omdat de vermogensbeheerder dat voor je doet.

4. Houd vast aan je doel

Als er beslissingen zijn over geld dan vinden mensen het vaak lastig om een knoop door te hakken. Daarom is het van belang een strategie te kiezen die bij jou past en daar ook aan vast te houden als de markt in beweging is. Door bijvoorbeeld periodiek te beleggen is ook de keuze voor het juiste instap moment overbodig, je stopt namelijk elke maand een deel in je portefeuille.

Geld opzijzetten voor later

Door tijdig te starten met nadenken over je toekomst kan je het doel vrije tijd kopen concreet maken. Daarna is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk in actie gaat komen om het doel te bereiken. Hoe eerder je dit doet hoe meer vrije tijd je in de toekomst kunt kopen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren