Is eerder stoppen met werken een droom die jij ook hebt? Het lijkt een onrealistisch doel, maar als je er vroeg genoeg aan gaat werken dan is het doel zeker haalbaar. Uit de pensioenmonitor blijkt dat zelfs meer dan 60% deze wens heeft. Ben jij ook rond je 25ste begonnen met werken en wil je dat niet doen tot je 70ste? Maar klinkt het niet vroeg opstaan en meer tijd met familie en vrienden doorbrengen heerlijk in de oren? Maak een overzicht van de volgende 5 vragen en start vandaag nog met het bereiken van je doel.

Zorg voor een overzichtelijk plan

Als je de wens hebt om eerder te stoppen met werken dan heb je een overzicht nodig van de volgende 5 vragen om tot een goed plan te kunnen komen.
  1. Hoeveel jaar wil je eerder stoppen met werken?
  2. Wat wil je maandelijks uitgeven tijdens je pensioen?
  3. Hoeveel geld heb je nodig om eerder te kunnen stoppen?
  4. Wat is de financiële situatie op dit moment?
  5. Hoe krijg ik het bedrag bij elkaar?

Hoeveel jaar wil je eerder stoppen met werken?

Bedenk zelf eerst hoeveel jaar je eerder wilt stoppen met werken. Het maakt namelijk een verschil of je 2 jaar of bijvoorbeeld 5 jaar eerder zou willen stoppen. Als je dat inzicht hebt kun je verder naar de volgende stap in het plan.

Wat wil je maandelijks uitgeven tijdens je pensioen?

Tijdens je pensioen ga je wellicht anders om met je geld, je gaat meer uitgeven omdat je meer tijd hebt. Of je gaat minder uitgeven omdat je vooral aan het genieten bent. Hoe dan ook het is verstandig te bedenken hoe je uitgavenpatroon er tijdens je pensioen uit gaat zien. Met dit inzicht kan je de rekensom maken hoeveel geld je nodig hebt. Hou hierbij ook rekening met bijvoorbeeld het betalen van je hypotheek, tot wanneer moet je dat doen.

Hoeveel geld heb je nodig om eerder te stoppen?

Nu je inzichtelijk hebt hoeveel geld je nodig hebt per maand en hoeveel jaar je eerder wilt stoppen met werken kan je de berekening maken hoeveel je nodig hebt. Stel je wilt 3 jaar eerder stoppen met werken en je wil per maand € 2.500 uitgeven dan heb je 36 maanden (3 jaar)  x €  2.500 nodig om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat is een totaal bedrag van € 90.000, dat klinkt veel, maar als je op tijd start om dit doel te bereiken is het mogelijk. Vergeet niet dat je de laatste 3 jaar dus ook geen salaris en pensioen opbouw hebt via je werk, het bedrag wat je nodig hebt zal dus wat hoger zijn. Er zijn online voldoende tools om dit precies te berekenen.

Wat is je financiële situatie op dit moment?

Als je eerder wilt stoppen met werken heb je een goede financiële buffer nodig. Door je huidige financiële situatie in kaart te brengen krijg je inzicht in wat je maandelijks per maand over zou kunnen hebben. Bekijk ook goed tot wanneer je bezig bent met het betalen van je hypotheek. Verwacht je nog een erfenis dan kan je dat ook opnemen in je plan.

Hoe krijg ik het bedrag bij elkaar?

De belangrijkste tip is om zo vroeg mogelijk in actie te komen. Om eerder te stoppen met werken heb je een flink bedrag nodig hoe langer je kan sparen of beleggen hoe meer vermogen je kunt opbouwen. Sparen is een vorm van veiligheid en zal zorgen dat het langer duurt voor je bij je doel bent. Als je kiest voor beleggen kan je sneller vermogen opbouwen. Het is dan wel belangrijk dat je gaat starten met beleggen voor de lange termijn en met geld dat je kunt missen.

Eerder stoppen met werken een droom?

Beleggen kan daarbij helpen | Benieuwd wat het kan opleveren?

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren

Recente berichten eerder stoppen met werken​

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Eerder stopppen met werken?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren

CTA-News.png