Lijkt het jou ook een droom om eerder met pensioen te gaan? En lekker te genieten van een mooie reis? Liggen in een hangmatje op het strand? Je bent niet de enige, bijna 60% van de Nederlanders wil eerder dan zijn of haar AOW-leeftijd met pensioen.

Mocht je eerder met pensioen willen is dat zeker mogelijk, het is dan belangrijk om daar een goede berekening van te maken. In de berekening is het belangrijk om je gehele financiële situatie in kaart te brengen, hoeveel jaar je eerder met pensioen wilt en wat je verwacht te gaan uitgeven.

Wat is je vermogen?

Breng eerst in kaart wat de hoogte van je huidige vermogen is. Wat is bijvoorbeeld je verwachte pensioenopbouw? Wat is het inkomen van je totale gezin? Heb je een koophuis? Verwacht je een erfenis of schenking? Hoeveel geld heb je op de spaarrekening en heb je ook nog een beleggingsrekening?

Wat geef je uit?

Maak daarnaast een overzicht van de verwachte uitgaven per maand. Denk hierbij aan vaste lasten zoals hypotheek, alimentatie, internet, gas, water en licht. Schenkingen aan kinderen en kosten voor levensonderhoud. Vergeet niet ook eventuele leningen.

Wat zijn je plannen?

Maak ook een inschatting van je toekomstplannen. Op welke leeftijd zou je willen stoppen met werken? Wil je nog verhuizen? Komt er eventueel nog een kind? Wil je veel reizen tijdens je pensioen? Of staan er andere grote uitgaven op de planning? Hoe word je uitgavenpatroon tijdens je pensioen?

Het overzicht, de balans

Als je al deze informatie op een rij hebt gezet, eventueel met behulp van een online financiële planner, krijg je een beeld hoeveel je geld je nodig hebt om eerder met pensioen te gaan.

Eerder met pensioen realiseren?

Nu je in kaart hebt gebracht hoeveel geld je nodig hebt om eerder te stoppen met werken is de vraag hoe krijg je dat bedrag bij elkaar? Er zijn verschillende manier van vermogensopbouw, de meest voorkomende zijn sparen of beleggen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden als het afsluiten van een lijfrente of banksparen via een geblokkeerde rekening.

Zet bij alle opties de voor- en nadelen op een rij. Let daarbij ook op eventuele kosten die het met zich mee kan brengen. En maak de beslissing hoe jij ook eerder met pensioen zou kunnen gaan.

Eerder met pensioen? Beleggen kan bijdragen

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren