Beleggen is een vorm van investeren. Je investeert geld met als doel om in de toekomst meer financieel voordeel te behalen uit die investering. Je kunt beleggen in bijvoorbeeld vastgoed, aandelen of obligaties.

hulp-bij-beleggen

Moet ik zelf beleggen?

Tegenwoordig is het zo dat starten met beleggen voor iedereen mogelijk is. Je kan je geld zelf beleggen of je geld laten beleggen door een beleggingsexpert. Een beleggingsexpert kan dat doen in een beleggingsfonds, dit is een portefeuille samengesteld door een expert. Beiden beleggingsvormen hebben ieder zijn eigen voor- en nadelen.

Uitleg over wat is beleggen (rekenvoorbeeld)

Een bekende manier van beleggen is beleggen via de beurs. Als belegger kan je geld verdienen als de koers van je beleggingen meer waard worden. Vraag en aanbod bepalen de koers van beleggingen. Met de huidige spaarrente zijn er steeds meer mensen die interesse hebben om te gaan beleggen.

Bekijk het voorbeeld hieronder:

  • Sparen: Met een inleg van € 1.000 op je spaarrekening heeft dit geld over 5 jaar nog steeds een waarde van € 1.000 dit komt door de huidige spaarrente van 0,0%.
  • Beleggen: Met een inleg van € 1.000 op je beleggingsrekening kan dit geld over 5 jaar een waarde hebben van € 1.200 op basis van een gemiddeld rendement van 4% per jaar.

 

Lees hier meer over waarom beleggen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Waarin kan je beleggen?

Beleggen kan je doen in veel verschillende dingen. De laatste tijd is het beleggen in cryptocurrency (bitcoins) regelmatig in het nieuws geweest. Als we kijken naar minder risicovolle beleggingen dan is het in de beleggingswereld mogelijk om te beleggen in aandelen, vastgoed en bijvoorbeeld obligaties.

Lees hier meer over waarin je kunt beleggen.

Risico’s beleggen

Als je overweegt om te gaan beleggen is het belangrijk om te beseffen dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Wanneer je belegt loop je het risico dat je beleggingen minder waard worden. Er zijn verschillende manier om dit risico zo laag mogelijk te houden. Dat heeft te maken met je beleggingshorizon, gespreid instappen en de gekozen beleggingsstrategie. Door een laag risico te kiezen kan je ook een lager rendement verwachten, wanneer je voor een hoger risico kiest neemt de kans op een hoger rendement toe.

Meer weten over de risico’s van beleggen?

Beleggingstip

Wanneer je zelf gaat beginnen met beleggen maak dan een goede afweging of je zelf gaat beleggen of dat je geld laat beleggen door een expert. Dit kan interessant zijn wanneer je weinig kennis en ervaring hebt met beleggen of geen tijd hebt om continu de beurs te volgen.

wat-is-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Hoe wil je beginnen met beleggen

Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.