Bij beleggen draait alles om het uitstapmoment. Het uitstapmoment is wanneer jij besluit je beleggingen te verkopen met winst of verlies. En dit moment geeft uiteindelijk aan wat je rendement is geweest over je beleggingen. Echte winst wordt pas achteraf bepaald, nadat de eventuele kosten verwerkt zijn en je de beleggingen hebt verkocht.

Uistapmoment

Hoe bepaal je het uitstapmoment?

Om je te helpen met het kiezen van jou uitstapmoment het goed om na te denken over jouw financiële doelen. Wanneer jouw doelen nog jaren voor je liggen dan hoef jij je tussentijds niet al te druk te maken over schommelingen op de beurs. Op dat moment kan je ervoor kiezen om “je winsten te laten lopen” hierdoor profiteer je van het rendement op rendement effect en vergroot je kans om eerder bij je financiële doel te komen. Staan je beleggingen er minder goed voor met een verlies en dreig je jouw financiele doel niet binnen jouw beleggingshorizon te bereiken, dan kan je overwegen om extra te gaan beleggen. Dat noemen wij dan kopen tijdens de dip.

Komt jouw doel steeds dichterbij?

Naarmate jouw beleggingshorizon steeds dichterbij overwegen mensen vaak om tussentijds winst op te nemen. Dat kan maar doordat het geld niet meer actief belegd wordt, zal door de lage spaarrente en inflatie de waarde enkel afnemen. Verstandiger is om te switchen naar profiel met minder risico, en zo defensiever te gaan beleggen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Een beleggingsvoorbeeld

Al 7 jaar lang beleg je behoorlijk offensief, in grotendeels aandelen. Hierdoor heb je gemiddeld jaarrendement van 9% en inmiddels 90% van je doelvermogen behaald. Over 1 jaar heb jij hoogstwaarschijnlijk je doel bereikt, 1,5 jaar eerder stoppen met werken.

Dan wil je niet in de laatste jaar niet hetzelfde risico lopen, waardoor je met een minder jaar tegen een verlies aanloopt van -15% over het opgebouwde vermogen.

Door over te schakelen naar een gespreide portfolio met minder aandelen en meer obligaties en stukje kas. Beperk je de risico’s, je rendement zal niet meer zo fors toenemen als de jaren ervoor, maar je verlies zal je ten alle tijden beperken.

Beleggingstip

Wil je automatisch je risico afbouwen naarmate jouw doel dichterbij komt, dan is een lifecycle beleggingsfonds wat voor jou. Hiermee hoef jij enkel je doel te bepalen en bouwt het beleggingsfonds automatisch het risico af.

Uitstapmoment laag risico
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Uitstappen bij beleggen?

Als je gaat beleggen zal beleggen voor de langere termijn het meeste rendement geven. Wil je niet uitstappen maar toch starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.