Sparen en beleggen zijn verschillende mogelijkheden om je vermogen te laten groeien. Sparen geeft zekerheid en is veilig, terwijl je met beleggen je vermogen kan laten groeien. Met de huidige spaarrente kan je aan beleggen een hoger rendement overhouden. Het kan in ieder geval ook beide, sparen en beleggen. Wat verstandig is voor jou hangt af van je persoonlijke financiële situatie. Zorg in ieder geval dat je een financiële buffer hebt.

sparen vs beleggen

Sparen of beleggen, wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen sparen en beleggen zit hem in het risico en het rendement. Beleggen is onzekerder in vergelijking met sparen, beleggen is vooral geschikt voor de langere termijn. Als je geld voor een langere tijd kan missen dan kan beleggen meer opleveren dan sparen. Bekijk de berekening hieronder.

De berekening is gemaakt met de volgende gegevens:

  • Inleg: € 1.000
  • Spaarrente: 0,05%
  • Gemiddelde rendement beleggen: 4,00%
  • Beleggen voor: 10 jaar

Wat levert sparen of beleggen op?

Uit de grafiek komt duidelijk naar voren dat beleggen meer rendement oplevert dan sparen. In getallen is nog duidelijker te zien dat beleggen interessanter is dan sparen, de resultaten na 10 jaar zijn:

  • Sparen: € 1.051,14
  • Beleggen: € 1.480,24
Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Waarom kiezen voor sparen?

Als je voor sparen kiest kan je je inleg niet verliezen. Dit is een veilige gedacht, maar er zitten ook nadelen aan. De spaarrente is op dit moment zo laag, dat vermogen opbouwen een uitdaging is. Daarnaast is de eventuele spaarrente zo laag dat eventuele belastingaanslagen (over je spaargeld) niet gecompenseerd kunnen worden. Je begint wel altijd met sparen om een buffer op te bouwen en achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven.

Lees meer over de spaarrente.

Waarom kiezen voor beleggen?

Op dit moment zijn de spaarrentes zo laag, dat je met de kosten die je maakt voor je rekening en de inflatie niet of nauwelijks vermogen kan opbouwen. Als je gaat beleggen heb je kans op een hoger rendement. Beleggen brengt risico met zich mee, het maken van rendement is dus geen garantie. Wil je dit risico beperken? Spreid dan je geld en beleg periodiek. Beleg dus alleen met geld dat je kan missen en hou een buffer achter de hand.

Lees meer over beleggen.

Moet ik dan altijd voor beleggen kiezen?

Nee, je hoeft niet altijd voor beleggen te kiezen, denk na over het volgende:

Ga niet beleggen met geld wat je binnen een aantal jaar nodig hebt. Beleggen voor de korte termijn is vaak moeilijk te voorspellen en brengt risico’s met zich mee. Op de langere termijn is er een grotere kans dat je beleggingen meer waard worden.
Breng je financiële situatie in kaart en maak een berekening hoeveel geld je maandelijks kan investeren in je beleggingsrekening. Hou een buffer achter de hand om eventuele tegenvallers op te vangen.
Als je gaat beleggen loop je risico en kan het voorkomen dat je beleggingen minder waard worden. Het is uiteraard niet leuk als je je geld minder waard ziet worden, met beleggen gaat met pieken en dalen.
Kennis en tijd zijn belangrijke factoren bij beleggen. Als je zelf gaat beleggen is het belangrijk discipline en zelfbeheersing te hebben, anders is de kans op verlies groot. Een alternatief kan zijn laten beleggen dit kan je uit besteden bij een beleggingsexpert.

Beleggen of toch sparen?

Nu duidelijk is geworden wat de voor- en nadelen zijn van beleggen of sparen is het aan jou om de keuze te maken. Ga je starten met beleggen dan kan je kiezen tussen zelf beleggen of laten beleggen. Er zijn ook een aantal beleggingspartijen waar een gekoppelde spaarrekening aan de beleggingsrekening zit. Zo kan je zowel sparen als beleggen, en ook met kleine stapjes vermogen in stappen als het nog spannend is.

sparen-of-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Beleggen kan op lange termijn meer opleveren

Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.