Zoals je waarschijnlijk weet brengt beleggen risico’s met zich mee. Naast de kans dat je inleg meer waard wordt is er ook een kans dat een deel van je inleg of je gehele inleg verloren gaat. Het risico dat je loopt met beleggen verschilt per risicoprofiel wat je hebt gekozen. Over het algemeen gezien brengt de keuze voor een hoger risicoprofiel een hogere kans op meer rendement. Hoe langer je beleggingshorizon is hoe minder risico je loopt op een negatief rendement.

Soorten risico’s bij beleggen

Als je gaat beleggen kan je tegen een aantal risico’s aanlopen, voorbeelden van risico’s zijn marktrisico, valutarisico of kredietrisico. Hieronder een kort overzicht van de meest voorkomende risico’s bij beleggen.

Als we het over marktrisico dan gaat het over het risico dat je beleggingen minder waard worden door de ontwikkelingen in de economie. Als het slecht gaat met de economie kan dit gevolgen hebben op de waarde van een onderneming. Met als reactie dat de aandelen van de onderneming minder waard worden en je beleggingen dus ook.
Valutarisico kan ontstaan als je belegt is een andere valuta dan bijvoorbeeld de euro. Als de andere valuta daalt ten opzichte van de euro dan heeft dit een negatief effect op de waarde van je beleggingen. Het dalen van een valuta kan komen door de economie in het land waar de valuta vandaan komt. Bijvoorbeeld de dollar in Amerika.
Gaat de onderneming waarin je belegt failliet of voldoet deze niet aan zijn/haar betalingsplichten dan heeft dit negatieve gevolgen voor je beleggingsportefeuille. Je inleg in de onderneming kan bijvoorbeeld niet worden terugbetaald.

Met spreiden loop je minder risico

Als je minder risico wilt lopen is het verstandig om te gaan spreiden. Zo kan je spreiden in verschillende beleggingscategorieën, beleggingsproducten of beleggingspartijen. Mocht het fout gaan in een beleggingsfonds of bij een beleggingspartij dan is je schade vaak beperkter omdat je geld niet allemaal in hetzelfde fonds bij dezelfde partij zit. Periodiek beleggen is ook een vorm van spreiden, je belegt dan maandelijks een vast bedrag en zo zorg je ervoor dat je niet op de top van de markt instapt.

Wees eerlijk naar jezelf

Kennis en ervaring zijn erg belangrijk als je wilt gaan beleggen, bij genoeg kennis en ervaring kan je zelf een goede risico inschatting maken. Een veel gemaakte beginnersfout is gaan beleggen zonder dat je er kennis van hebt. Vooral als je zelf gaat beleggen is moet je voldoende kennis hebben van de markt en ook voldoende tijd om de markt te volgen. Laten beleggen kan een goed alternatief zijn als je te weinig tijd of kennis hebt. Het enige wat je dan hoeft te doen is een rekening openen, geld storten en de rest doet de belegginsexpert van de door jou gekozen beleggingspartij.

beleggen-risico
Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

risico's van beleggen

Risicometer

Bij een keuze voor een profiel bij een beleggingspartij staat ook altijd een risicometer. De risicometer is verplicht vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en geeft snel een overzicht van een risico van een fonds. De risicometer loopt van 1 tot 7, waarbij 1 voor laag risico staat en 7 voor hoog risico. Daarnaast zijn beleggingspartijen verplicht essentiële beleggersinformatie te delen met hun klanten.

Risico’s beleggen beperken?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal manieren om inzicht te krijgen in de risico’s van beleggen. Een aantal risico’s kan je helaas niet veel aan doen, maar een aantal ook wel, bijvoorbeeld het spreiden. Een andere manier om het risico te beperk is na te denken over het beleggingsdoel dat je voor ogen hebt en hoeveel risico je daarbij wilt lopen. De belangrijkste tip met beleggen blijft: beleg alleen met geld dat je kunt missen.

risicos-van-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Risicoprofiel kiezen

Welke risicoprofielen zijn er bij de verschillende beleggingspartijen en wat zijn de verschillen?

Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Beleggen heeft risico's

Daarom is de keuze voor zelf beleggen of laten beleggen erg belangrijk. 

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.