Periodiek beleggen is iedere maand automatisch een vast bedrag op je beleggingsrekening storten. Heb je maandelijks een bedrag over dan is periodiek beleggen een interessante optie. Met periodiek beleggen spreid je je risico en kan je profiteren van de schommelingen van de markt en daardoor uitermate geschikt voor de langere termijn belegger.

periodiek-beleggen

Wat is periodiek beleggen?

Er zijn veel verschillende beleggingspartijen, deze partijen gebruiken verschillende benamingen voor periodiek beleggen; maandelijks beleggen of automatisch beleggen bijvoorbeeld. Uiteindelijk bedoelen ze allemaal hetzelfde: maandelijks geld inleggen op je beleggingsrekening.

Waarom periodiek beleggen?

Er zijn verschillende voordelen om periodiek te gaan beleggen. Door periodiek te gaan beleggen kan je laagdrempelig instappen, ben je minder afhankelijk van de bewegingen van de markt en ben je flexibel. Het laatste voordeel is dat je geen aankoopkosten betaald.

Gespreid instappen

Door maandelijks automatisch te beleggen zorg je ervoor dat je gespreid instapt. Je bent minder afhankelijk van de beweeglijkheid van de markt en je hoeft dus niet de markt te timen. Een bijkomend voordeel is dat je bij periodiek beleggen geen transactiekosten hebt.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Periodiek beleggen is laagdrempelig

Periodiek beleggen staat bekend om de laagdrempeligheid. Bij veel beleggingspartijen kan je instappen met een klein bedrag en maandelijks een vast bedrag opzij zetten op je beleggingsrekening. Zelfs deze kleine bedragen kunnen al snel zorgen voor een mooi vermogen.

Maandelijkse beleggen geeft rust

Als je maandelijks gaat beleggen hoef je niet langer na te denken over het geschikte instapmoment om te gaan beleggen. Het zorgt ervoor dat je geen stress hebt wanneer je moet instappen. Het enige dat je hoeft te doen is een datum en een bedrag selecteren wanneer je wat wilt inleggen. Tip: zorg er dan wel voor dat er op die datum voldoende geld op je rekening staat.

Flexibel

Als je periodiek gaat beleggen heb je meer flexibiliteit. Je kan namelijk elk moment het bedrag aanpassen, wat je wilt inleggen. Je bent zelfs helemaal vrij om het periodiek beleggen (tijdelijk) stop te zetten mocht het even niet goed uitkomen.

maandelijks-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Periodiek beleggen past bij een lange termijn strategie

Wil je starten met beleggen en wellicht ook met periodiek beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past. Let ook bij de keuze voor een beleggingspartij op of zij periodiek beleggen aanbieden.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.