Het is belangrijk om te weten dat beleggen kosten met zich meebrengt en dat heeft impact op je uiteindelijke rendement. Zorg er dus voor dat je goede vergelijking maakt van de kosten bij verschillende beleggingspartijen. Bij beleggen zijn er twee soorten kosten, de directe kosten en de indirecte kosten. Kosten spelen een grote rol in het eindresultaat dus bekijk de kosten van beleggen goed.

kosten-beleggen

Directe kosten bij beleggen

De directe zijn de kosten die besloten zijn in het rendement van het beleggingsfonds. Dit zijn de kosten die je als belegger niet meer terugziet, aangezien dit verrekend wordt met het behaalde rendement. De kosten die hierin zijn verwerkt noemen wij ook wel lopende kosten en bevatten o.a.;

  • Management Fee of beheerkosten
  • Performance Fee of Prestatievergoeding
  • Verwachte transactie kosten
  • Gemiddelde in- en uitstapkosten

De jaarlijkse fondskosten die worden berekend door de beleggingspartij voor het beheren van een beleggingsfonds. Per beleggingsfonds kunnen deze kosten verschillen. Hieronder vallen alle kosten juridische kosten, administratieve kosten tot transactiekosten om te handelen binnen het beleggingsfonds.

Een performance fee is een vergoeding die je betaalt wanneer het rendement een bepaalde benchmark verslaat.

Dit zijn de kosten die vooraf worden bepaald door een fondsmanager om te handelen binnen het beleggingsfonds. Dit wordt berekend op basis van de omloopfactor van een beleggingsfonds. De omloopfactor is het percentage van de beleggingen in een beleggingsfonds die worden aan en verkocht.

Dit zijn kosten die het fonds maakt om je te laten in en uit te laten stappen. Hierdoor betaal je altijd net iets meer of net iets minder voor het beleggingsfonds wat je aankoopt Dit vindt plaats via een opslag of afslag. Zijn er meer verkopers die dag dan kopers, dan is er een afslag actief. Zijn er meer kopers dan verkopers dan is er een opslag actief.

Benieuwd naar de kosten per beleggingspartij

Bekijk deze in de vergelijker en start met beleggen

Indirecte kosten bij beleggen

Naast de directe kosten bij beleggen zijn er dus ook indirecte kosten bij beleggen. Dit zijn de kosten die je als belegger betaalt naast je directe kosten. Voorbeelden hiervan zijn;

  • Service kosten of Dienstverleningskosten
  • Transactiekosten (aan- en verkoop)
  • Stortingskosten
  • Afsluitkosten

Dit zijn de kosten die je vaak per kwartaal worden geïnd op basis van uw belegd vermogen. Dit zijn de kosten die je als gebruiker betaalt voor de dienstverlening en deze worden op dagbasis berekend.

De kosten die je betaalt voor het aan- en verkopen van je beleggingen. De transactiekosten worden in mindering gebracht op het totaalbedrag per transactie.

We zien het niet vaak maar het kan voorkomen dat je kosten moet betalen voor de geldstorting naar je rekening. Dit zijn eenmalige kosten die worden ingehouden op je storting.

Dit zijn kosten die beleggingspartijen in kaart kunnen brengen voor het openen van een rekening. Hier betaal je een eenmalig bedrag over

De kosten bij beleggen

Zoals je hierboven ziet zijn er een veel verschillende kosten wat het erg onduidelijk kan maken. We hebben dan ook enkel op hoofdlijnen de kosten voor je op een rijtje gezet die voor jou als beginnend belegger relevant zijn.

Het is dan ook aan te raden om eerst na te denken over uw strategie alvorens je start met beleggen. Niet elke beleggingspartij hanteert dezelfde kostenstructuur.

Hulp bij het kiezen

Ben je van plan om actief te beleggen door meermaals per maand te aan- en verkopen, dan helpt het om je transactiekosten laag te houden.

Kies je liever voor een maandelijkse inleg in 1 of meerdere beleggingen, dan is het verstandig om een beleggingspartij te kiezen waar je zonder kosten periodiek kan beleggen.

beleggen-kosten
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen
Er zijn veel verschillende soorten beleggingen, maar waar kan je het beste in beleggen?
Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Beleggingsvormen

Kies hieronder de beleggingsvorm die bij je past. Wil je starten met beleggen, let dan in ieder geval op de kosten.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.