Een van de meest voorkomende drempels voor de beginnende beleggers is het bepalen van het juiste instapmoment. Maar wat is nou het juiste instapmoment? Wees gerust want zelf beleggingsexperts zijn niet in staat om de markt te timen.

instapmoment-beleggen

Wat is het juiste instapmoment?

Daarover zijn veel studies terug te vinden en wanneer je terugkijkt naar de bijvoorbeeld de AEX zie je vaak pieken en dalen. Op basis hiervan lijkt het altijd verstandig om niet op een piek te kopen, wanneer de beurs hoog staat. Maar juist die piek bepalen is voor zowel de beginnende als ervaren belegger erg complex.

Uiteindelijk zijn er altijd mensen die achteraf gezien veel baat hebben gehad bij een gunstig instapmoment, kopen na een beursdip. Echter is er niemand die de beurs kan voorspellen en is het uiteindelijk het uitstapmoment wat bepaald of je succesvol bent.

Wanneer is het een geschikt instapmoment?

Wanneer je start met beleggen is het erg verleidelijk om continu te kijken hoe je beleggingen ervoor staan. Zeker nu de meeste brokers en vermogensbeheerders verleidelijke app’s hebben die in sommige gevallen ook nog eens realtime worden bijgewerkt. Uiteindelijk beleg je voor een doel, dit hoeft niet eens concreet te zijn als een aankoop van een huis, eerder stoppen met werken, maar kan jouw doel simpelweg vermogensopbouw zijn.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Het moment is afhankelijk van je beleggingsdoel

Aan de hand van het onderstaande voorbeeld willen we duidelijk maken dat je beleggingsdoel en de beleggingstermijn voor het behalen van je doel belangrijker is dan het proberen te timen van de markt. Wanneer jouw termijn nog jaren voor je ligt is het instapmoment daarom minder belangrijk.

  • Stel jouw beleggingshorizon is 10 jaar en dit jaar start jij met beleggen.
  • Na het eerste jaar zakt de koers met 10%, even slikken.
  • Vervolgens is er nog 9 jaar om dit koers verlies goed te maken.

Stap je na het eerste jaar uit, ja dan pak je -10% verlies, maar blijf je zitten dan maak je met een gemiddeld rendement van 5% uiteindelijk, alsnog 30% winst.

Beleggingstip

Vind je drempel te groot om te beginnen met beleggen met een flinke som geld. Dan is periodiek beleggen of zoals sommige het ook noemen maandbeleggen wat voor jou. Hiermee beperk je de kans dat je het verkeerde moment instapt, aangezien je elke maand een bedrag bijstort en zo gespreid instapt. Doordat je dit elke maand blijft doen bouw je zo net als bij sparen ongemerkt een mooi bedrag bij elkaar.

beleggen-instappen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Is dit het juiste instapmoment voor je?

Het juiste moment is lastig te timen. Wacht daarom niet langer met starten met beleggen, kies de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.