Wil je je vermogen laten groeien en ook je steentje bijdragen in de vorm van respect voor de mens, milieu en maatschappij? Dan is duurzaam beleggen een interessante optie.

Duurzaam beleggen

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is een vorm van investeren waarbij de beleggingspartij die je kiest of de geldverstrekker de gevolgen voor maatschappij, milieu en mens overweegt. Andere termen die mensen gebruiken voor duurzaam beleggen zijn; verantwoord beleggen en ethisch beleggen. Let op dat de definitie van duurzaam beleggen wel per persoon of organisatie anders kan zijn. Mocht je duurzaam willen beleggen bekijk dan goed de standpunten van de beleggingspartij.

Een andere term die je veel hoort is groen beleggen, als je hiervoor kiest komt je in aanmerking voor een belasting voordeel. Let op dat groen beleggen wel anders is dan duurzaam beleggen.

Waarom zou ik duurzaam beleggen?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je duurzaam moet beleggen. Het begint bij de vraag of jij een steentje wil bijdragen aan het milieu en de maatschappij. Naast het eventuele rendement levert duurzaam beleggen namelijk ook een maatschappelijk voordeel op. Je investeert namelijk in bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid zoals milieuvriendelijkheid, wapenhandel en mensenrechten. Voorbeelden van duurzame beleggingspartijen zijn Triodos Bank en ASN bank.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Welke criteria hebben duurzaam beleggen?

Bedrijven worden niet op financiële kenmerken beoordeeld maar op duurzaamheidscriteria. Veel beleggingspartijen maken gebruik van de ESG criteria, deze staan voor Environment (milieu), Social (sociale aspecten en Governance (bestuurlijke aspecten). De meest bekende methode om ESG scores te gebruiken zijn uitsluitingen en best in class methode. Let op dat elke beleggingspartij een verschillende definitie kan hebben over wat zij duurzaam beleggen vinden.

Levert duurzaam beleggen minder rendement op?

Nee. Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen die steeds normaler aan het worden is. Duurzame beleggingen hebben de naam dat ze minder opleveren dan gewoon beleggen. Uit onderzoek van Nationale Nederlanden, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht is echter naar voren gekomen dat bedrijven die steeds duurzamer worden een beter aandelen rendement behalen.

Wereldwijd duurzaam beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen
Er zijn veel verschillende soorten beleggingen, maar waar kan je het beste in beleggen?
Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingsdoel
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Duurzaam beleggen interessant?

Wil je starten met duurzaam beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.