Overweeg je om te beginnen met beleggen? Dat is met de lage spaarrente helemaal geen gek idee. Door te gaan beleggen heb je de kans om je geld meer waard te laten worden. Deze kans neemt toe wanneer je ervoor kiest om te beleggen met een doel voor de lange termijn. Hoe langer je doel, hoe groter de kans op een hoger rendement. Aan de hand van de volgende vier stappen willen we je meenemen in het proces om te beginnen met beleggen.

vormen-van-beleggen

Zelf beleggen

Als je gaat beginnen met beleggen zul je zien dat het helemaal niet zo lastig is. Belangrijke eerste vragen zijn waarom zou je beginnen met beleggen en hoe werkt beleggen? Het antwoord daarop is simpel: je wilt je geld meer waard laten worden in de vorm van rendement. Beleggen kan dus meer opleveren dan sparen, maar is ook risicovoller.

Laten beleggen

Nu je weet dat met beleggen je geld meer waard kan worden is het goed om na te denken of je zelf wilt beleggen of je geld laat beleggen. Hierbij speelt kennis en tijd een belangrijke rol, heb je voldoende kennis van beleggen? En heb je tijd om elke dag de beursontwikkelingen te volgen? Ben je ook goed op de hoogte van de risico’s van beleggen? Dan is zelf beleggen wellicht interessant.

Een fout die veel beginners maken is dat ze zonder de juiste kennis beginnen met beleggen. Wees daarom eerlijk naar jezelf en als je twijfelt over de vragen hierboven dan is laten beleggen een goed alternatief. Als je kiest voor laten beleggen gaan beleggingsexperts je geld beleggen en monitoren dagelijks de voortgang, wel zo makkelijk. Zij zorgen ervoor dat je een gespreide beleggingsportefeuille hebt en het risico wat je wilt lopen kan je zelf kiezen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Advies beleggen

De keuze tussen zelf beleggen of laten beleggen is gemaakt. Nu is het tijd om na te denken over de strategie, welke financiële doelen heb ik met beleggen en voor wat voor termijn wil ik gaan beleggen. Rendement en risico gaan hand in hand, echter is het zo dat beleggen voor de langere termijn het minste risico geeft.

Als je een doel hebt met beleggen zorg je dat er een einde zit de periode die je wilt beleggen, namelijk als je dat doel bereikt hebt. Een doel met beleggen kan zijn: eerder met pensioen, de studie van je kind of simpel het laten groeien van je geld. Zorg ervoor dat je een realistisch doel kiest.

Welke beleggingsvorm past bij jouw?

Waarschijnlijk heb je nog de volgende twee vragen: met hoeveel geld ga ik beginnen met beleggen en welk risico wil ik daarbij lopen. Ongeacht het doel en het risico wat je wilt lopen is het advies om te gaan beleggen met geld wat je voor een langere periode kan missen.

Zorg ervoor dat je altijd geld achter de hand hebt om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Wat hierbij kan helpen is een financieel plan maken, dit geeft inzicht in je inkomsten, uitgaven en spaargeld.

belegginsvormen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingsdoel
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben. Heb jij al een doel?
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Vormen van beleggen

De meest voorkomende beleggingsvormen zijn besproken. Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.