Voor je gaat starten met beleggen kan je kiezen uit een viertal verschillende soorten beleggingsfondsen. Maar welke fondsen zijn er allemaal? Welke moet je dan kiezen? Het is belangrijk om goed over de verschillende fondsen na te denken en vanuit daar een beleggingsfonds te kiezen die goed bij je past. Waar je op kan letten bij deze keuze gaan we uitleggen.

Wat is een beleggingsfondsen?
Een beleggingsfonds is een door experts samengestelde en beheerde portefeuille. In deze portefeuille is de inleg van verschillende beleggers samengevoegd en de portefeuille bevat verschillende financiële producten. De totale inleg wordt vervolgens door de fondsbeheerder of fondsmanager belegt in beleggingen in verschillende soorten beleggingsfondsen. Door te gaan beleggen in beleggingsfondsen kan je een betere spreiding in je portefeuille krijgen.
Soorten beleggingsfondsen
Beleggen in een fonds kan op veel verschillende maten en soorten. Grofweg zijn er een drietal fondsen waarin je kunt beleggen. Lees hier meer over waarin je kunt beleggen.
Aandelenfondsen
Beleggen in een aandelenfonds geeft je een klein aandeel binnen een bedrijf. Door te beleggen in een aandelenfonds beleg je in verschillende grote bedrijven, dit zorgt voor risico spreiding.
Obligatiefondsen
Ga je beleggen in obligatiefondsen dan beleg je met minder risico kijkend naar aandelenfondsen. Je belegt namelijk meer in (semi) overheden die een verplichting moeten nakomen.
Mixfondsen
Beleggen in een mixfonds zegt eigenlijk dat je kiest tussen deels aandelenfondsen en deels obligatiefondsen. Het spreid het risico over verschillende aandelen, obligaties, maar ook regio’s.
Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?
Welk beleggingsfonds is de beste keuze? Is dat een aandelenfonds, obligatiefonds of toch kiezen voor een mixfonds om zo het risico te spreiden? Hieronder een aantal zaken waar je op kunt letten bij het uitkiezen van het beste beleggingsfonds:
- Bekijk het historische rendement;
- Wat zijn de kosten;
- Welk risico loop je;
- Wat voor type fonds wil je;
- Dividend uitkerend of niet.
Open-end en closed-end fondsen
Een beleggingsfonds kan open-end zijn en closed-end. De meeste fondsen zijn open-end, dit geeft aan dat er nieuw geld in een fonds stroomt. De fondsbeheerder mag zijn aandelen in het fonds uitbreiden. Op verzoek van de klant is een beheerder bij open-end verplicht om stukken terug te kopen. Bij een closed-end fonds staat het aantal aandelen vast en kan de beheerder dus niet bijkopen de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.
Waarom kiezen voor fondsbeleggen?
Als je net begint met beleggen dan is beleggen in een fonds een ideale oplossing. Je kunt starten in een laag risicoprofiel en hiermee toch werken aan de groei van je vermogen. Beleggingsfondsen geven een goede spreiding in themas’s en regio’s en je maakt gebruik van de expertise van de fondsbeheerder.

Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou
Beginnen met beleggen
Waarom beleggen
Beginnen met beleggen
Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.
Hoeveel geld beleggen
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingsdoel
Uitstapmoment
Hoe wil je beginnen met beleggen
Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.
Laten Beleggen
Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.
Zelf Beleggen
Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.
Veel gestelde vragen over beleggen
Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.
Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.
Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.
Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.
Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.
Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.
Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.