Voor je gaat starten met beleggen is het goed om een doel hierbij te hebben. Dit maakt het concreter en tastbaarder voor jezelf en geeft je houvast. Iedereen heeft wel een droom en een aantal dromen hebben een financieel plan nodig, denk aan een tweede huis kopen of een verre reis. Benieuwd wat je kunt doen om op koers te blijven voor deze droom?

beleggingsdoel

Heb je al een beleggingsdoel?

Mensen beleggen vaak voor een bepaald doel dit doel kan variëren van eenvoudige vermogensgroei tot geld opzij zetten voor een grote reis. Mocht je nog geen doel hebben kan je denken aan de volgende beleggingsdoelen:

Beleggingshorizon

Nu je een doel hebt gekozen om te beleggen kan je het plan concreter maken. Zo kan je nu berekenen hoeveel je nodig hebt om je doel te behalen. Daarnaast kan je ook een termijn stellen wanneer je dat doel wilt bereiken. Dit noemen we ook wel een beleggingshorizon. De beleggingshorizon is weer bepalend wat voor risico je kan nemen. Heb je in kortere periode veel geld nodig zal je een hoog risicoprofiel moeten kiezen. Als je voor een langere periode gaat beleggen kan je risico wat neutraler zijn.

Heb jij al een beleggingsdoel? En wat kost dat doel?

Als je weet wat je nodig hebt kan nadenken over de invulling

Je beleggingsdoel bereiken

Het is belangrijk nu je een doel het gekozen om ook je doel te behalen. Hieronder zie je een aantal tips die helpen om het doel wat je hebt gesteld te bereiken.

 1. Bekijk elk jaar je beleggingen
  Bepaal elk jaar of je nog op koers ligt om je doel te bereiken. Stel eventueel bij daar waar nodig.
 2. Laat je geld met rust
  Je vermogen groeit niet alleen van je inleg, ook je rendement op rendement is van invloed.
 3. Blijf zitten waar je zit
  Een risico van beleggen is dat de beurs gaat zakken, blijf in die situatie zitten, hij klimt ook weer.
 4. Bewaar een buffer
  Het is belangrijk om alleen te beleggen met geld wat je voor een langere periode kunt missen.
 5. Financiële meevaller?
  Ontvang je een financiële meevaller zoals een erfenis of een 13e maand? Stop dat in je beleggingen.
 6. Periodiek beleggen
  Door periodiek te beleggen schrijf je altijd automatisch geld over naar je beleggingsrekening.
doelbeleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beleggingsdoel behalen?

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Heb je een helder doel om te gaan beleggen?

Dan kan je nu de volgende stap maken, daadwerkelijk starten met beleggen. Kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.