Sinds het afschaffen van de basisbeurs in 2015, waarbij het geleende bedrag werd kwijtgescholden na het behalen van je diploma, zien wij de studieschuld steeds harder oplopen.

beleggen-voor-je-kind

De gemiddelde studieschuld over 10 jaar

Mocht de lijn na het wegvallen van de basisbeurs doorzetten dan is de verwachting dat gemiddelde studieschuld oploopt van €13.430 naar €17.672 in 2030. Een stijging van 30% in een periode van 10 jaar.

De gevolgen van een studieschuld

Voor jongeren die beginnen met studeren is het erg verleidelijk om flink te lenen. In de cijfers van CBS valt daar over terug te vinden dat nieuwe generatie studenten meer lenen, dit als mogelijk gevolg van het wegvallen van de basisbeurs.

Studenten die in 2000 geboren zijn hebben er 3 keer zoveel geleend t.o.v. de generatie studenten die in 1994 zijn geboren en toen 18 waren. Ook loopt de studieschuld onder studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen sneller op.

Waar jongeren echter minder goed in zijn is de gevolgen van en consequenties van een (hoge) studieschuld inschatten.

Voorkom een hoge studieschuld

Hoe eerder je begint | hoe lager de studieschuld.

Hypotheek met Studieschuld

Het is niet zo, dat je wanneer je een studieschuld hebt, je geen hypotheek kan krijgen. Echter kan wel invloed hebben op de hoogte van jouw hypotheek aanvraag.

Wanneer de hypotheekverstrekker jouw maximale hypotheekbedrag berekent, rekent hij met het volledige bedrag dat je hebt geleend en wordt er niet gekeken naar het gedeelte wat je hebt afgelost. Mocht je zitten met een schuld van €20.000, kan dat zomaar betekenen dat jouw droomhuis aan je voorbij gaat.

Stress vanwege Studieschuld

Waar de economisch impact valt te berekenen, is er nu meer tijd en aandacht ook over wat het psychologische effect van een studieschuld betekent voor studenten en oud-studenten. Een onderzoek van Motivaction onderzocht de impact van het leenstelsel onder studenten. Eén van de belangrijke conclusies hier is dat het huidige leenstelsel de prestatiedruk verhoogt.

Ook gaven de studenten aan met een studielening dat zij;

  • Vaker vermoeid zijn
  • Emotionele uitputting ervaren
  • bezorgd zijn over hun financiële situatie
  • bang zijn dat ze een burn-out krijgen.
beleggen-kind
Studeren en beleggen?

Elke maand een klein bedrag | ongemerkt een potje opbouwen

beleggen-voor-je-kind

De kosten van studeren

Studeren is niet goedkoop. Het gemiddelde collegegeld in 2020/2021 is €2.143* per jaar. Kies je ervoor om uit huis te gaan dan ben je aan huur gemiddeld €5.004 per jaar kwijt. Maar kies je voor een populaire stad als Amsterdam dan ben je zelfs €7.334 per jaar kwijt en in Rotterdam €6.180

Zonder je boeken, boodschappen, telefoonabonnement of verzekeringen. Betaal je per maand dan al €595 voor een studie van 4 jaar heb je dan minimaal €28.588 nodig.

*NIBUD

Zo kan je studieschuld voorkomen

Wanneer je als ouder wenst dat je jouw kind niet belast met een torenhoge studieschuld, dan kan je maar beter vroeg beginnen met geld opzij zetten. Wanneer je ervoor kiest om te beleggen met een Neutraal profiel met een startbedrag van €1000,- en maandelijks €100,- inlegt dan kan je profiteren van het rendement op rendement effect.

Doordat je beleggingen steeds meer waard worden, neemt je vermogensgroei elk jaar toe.De grafiek hieronder laat zien wat het effect is van 15 jaar beleggen tegen een verwacht rendement van 6%.

Rendement op rendement over 15 jaar 

Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Investeren in de toekomst van je kind. Een bijdrage als ouder om je kind financieel opweg te helpen

10 tips studieschuld verlagen

Zo hou je je studieschuld laag tijdens het studeren

Studieschuld terugbetalen
Ex-student en heb je te maken met een studieschuld? Ontdek hoe zo op slimme wijze je studieschuld kan terugbetalen

Investeren in de toekomst van je kind?

Als je op tijd start met beleggen kan het onderwerp studieschuld makkelijk worden voor je kind. Kies de beleggingsvorm die past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.