Investeren in de toekomst van je kind. Een bijdrage als ouder om je kind financieel opweg te helpen. Bijvoorbeeld het betalen van de studie, rijbewijs, ondersteuning bij de aankoop van het eerste huis of bijvoorbeeld voor periode in het buitenland na de studie. Wat het doel ook is, als je op tijd begint met vermogen opbouwen door te beleggen voor je kind, kan jij helpen deze droom waar te maken.

beleggen-voor-je-kind

Sparen of beleggen voor je kind?

Gemiddeld genomen sparen ouders € 500,- per jaar per kind. Met de lage spaarrentes van tegenwoordig levert dat over 18 jaar nauwelijks rente op. Veel ouders kijken tegenwoordig naar het alternatief beleggen voor je kind. De keuze tussen sparen of beleggen is geheel persoonlijk, maar met de lange termijn die je wilt gaan beleggen zal dat waarschijnlijk meer rendement geven dan sparen. Echter brengt beleggen altijd risico met zich mee en is er kan dat je geld minder waard zal worden. Dit kan je het meest beperken door te kiezen voor beleggen op de lange termijn en door te spreiden.

Beleggingsrekening voor je kind

Als je een beleggingsrekening voor je kind wilt openen zal je de keuze moeten maken of je deze op je eigen naam laat zetten of op de naam van je kind. Als je een beleggingsrekening op naam van je kind opent kan het geld wat je stort worden aangemerkt als schenking aan je kind. Het voordeel hiervan is dat zowel de inleg als het rendement dan belastingvrij zijn. Het ‘nadeel’ van een beleggingsrekening op naam van je kind is dat als hij of zij 18 jaar is je als ouder niks meer over het geld hebt te zeggen.

Benieuwd naar beleggen voor je kind?

Hoe eerder je begint | hoe beter voor je kind.

Kies jouw startbedrag 123

Kies het risico wat bij jou past. Tip! Heb je een doel van langer dan 5 jaar kan je meer risico nemen, waardoor je kans maakt op een hoger rendement.

  • Defensief
  • Neutraal
  • Offensief

Starten met beleggen voor je kind

  • Geen transactiekosten
  • Welkomst bonus
  • Duurzaam beleggen
Let op het rendement en de kosten zijn berekend op de basis van de factsheets die door de beleggingsinstelling worden uitgebracht. Wij streven erna om deze informatie zo nauwkeurig mogelijk over te nemen. Mocht u afwijkende percentages tegenkomen dan kunt u dit melden via info@starten-met-beleggen.nl.
We hebben de volgende beleggingspartijen
We hebben 1 beleggingspartij
We hebben geen beleggingspartij
Meer Resultaten

Schenken aan je kind

In 2020 mogen ouders € 5.514,- belastingvrij schenken aan een kind. Als grootouder mag je € 2.207,- belastingvrij schenken aan je kleinkind. Als je kind boven de 18 is komen er meer mogelijkheden op het gebied van schenken aan je kind. Zo kan je dan ook eenmalig belastingvrij schenken voor de studie van je kind of aankoop van een huis.

Lees hier meer over schenken aan je kind.

Vermogensrendementsheffing kind

Let op dat het vermogen van je kind tot hij of zij 18 jaar is gewoon meetelt met je eigen vermogen. Of de beleggingsrekening op naam van je kind staat of op je eigen naam maakt in dit geval niet uit. De heffing moet je zelf betalen en gaat niet ten koste van de beleggingsrekening van je kind.

Waarom beleggen voor je kind

Door te investeren in de toekomst van je kind kan je hem of haar financieel op weg helpen. Je kan beleggen voor je kind zodat hij of zij later wat te besteden heeft in de studententijd.

beleggen-kind
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Gemiddelde Studieschuld

Sinds het afschaffen van de basisbeurs in 2015 neemt de studieschuld als maar toe. Zo voorkom je een hoge studieschuld.

Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Jaarlijks kan je belastingvrij een bedrag schenken aan je kind of kleinkind benieuwd naar de mogelijkheden?

Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingsdoel

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben. Heb jij al een doel?

Investeren in je kind

Investeer in de toekomst van je kind zodat hij of zij onbezorgd op kamers kan of kan gaan studeren.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.