Met de huidige spaarrente en het gemak van het openen van een rekening kiezen steeds meer mensen ervoor om vermogen op te bouwen via beleggen. Het vermogen kan je vervolgens weer gebruiken voor de aanschaf van een (tweede) huis, het maken van een reis, eerder met pensioen gaan of het betalen van de studie van je kind.
Wat is beleggen?
Is dit je eerste kennismaking met beleggen? Dan heb je wellicht de vraag wat is beleggen? Simpel kunnen we zeggen dat beleggen het investeren van geld is in de hoop dat dit geld meer waard gaat worden. Lees meer over wat is beleggen.
Er zijn bij beleggen 3 belangrijke onderdelen.
1. Vermogen
Bij beleggen investeer je geld in de hoop dat dit door een goede investering meer waard gaat worden.
2. Rendement
Worden je beleggingen dankzij goede resultaten of marktwerking meer waard? Dan maak je rendement.
3. Risico’s
Maar let op: rendement is geen garantie en beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je investering verliezen.
Waarom beleggen?
Beleggen is een goede manier om je vermogen te laten groeien. Gezien de huidige rente en de inflatie is de kans klein dat je groeit indien je het op de spaarrekening laat staan. Beleggen kent uiteraard risico’s, maar de beloning van het nemen van dat risico is kans op een hoger rendement. Zeker als je kiest voor een lange beleggingshorizon neemt deze kans toe.
Lees meer over waarom beleggen.
Sparen of beleggen?
Sparen en beleggen zijn verschillende mogelijkheden om je vermogen te laten groeien. Sparen geeft zekerheid en is veilig, terwijl je met beleggen je vermogen kan laten groeien. Met de huidige spaarrente kan je aan beleggen een hoger rendement overhouden. Het kan in ieder geval ook beide, sparen en beleggen.
Lees meer over sparen of beleggen.
Beginnen met beleggen
Wil je beginnen met beleggen? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je over moet nadenken. De volgende 3 stappen helpen jou om de juiste stap te maken.
Wat wil je met beleggen bereiken? En hoeveel geld heb je nodig om dat doel te bereiken? Wil je simpelweg vermogen opbouwen voor de toekomst of beleg je voor een mooie reis, andere woning of om je pensioen aan te vullen? Bepaal voor jezelf heldere en realistische doelen voordat je begint met beleggen. Denk daarnaast ook na over het aantal jaar dat je nodig denkt te hebben om je beleggingsdoel te bereiken. Deze periode wordt ook wel je beleggingshorizon genoemd. Hoe langer deze periode, hoe meer risico je bijvoorbeeld (aan het begin) kunt nemen en/of hoe langer je de tijd hebt om eventuele tussentijdse koersdalingen op te vangen.
Voor gaat beginnen met beleggen moet je weten welk risico je kunt en wilt nemen met het geld dat je gaat beleggen. Dit kan door bijvoorbeeld te kiezen tussen een: offensief, neutraal of defensief profiel. Het laat zien hoeveel risico je kunt en wilt lopen en wat het rendement van je beleggingen dan kan zijn. De meeste vermogensbeheerders gebruiken drie tot vijf verschillende risicoprofielen: zeer defensief, defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Ieder profiel heeft een andere mix tussen risico en rendement. Een zeer defensief profiel neemt minder risico en heeft daardoor meestal een lager verwacht rendement. Een offensief profiel neemt meer risico en heeft daardoor meestal een hoger verwacht rendement.
Als je besluit om te gaan beleggen, heb je de keuze uit verschillende beleggingsvormen. Je kan ervoor kiezen om zelf een beleggingsportefeuille samen te stellen. Je kan er ook voor kiezen om het beheer van je beleggingen over te laten aan experts. Je profiteert dan van hun kennis en expertise. Maar daar zijn dan natuurlijk wel extra kosten aan verbonden. De keuze voor zelf beleggen of uitbesteden is een persoonlijke keuze die onder andere afhangt van uw kennis, ervaring en van de tijd die je kunt besteden aan je beleggingen. Want het zelf beheren van een beleggingsportefeuille vraagt enige kennis en kost tijd.

Periodiek beleggen
Mocht je het spannend vinden om met een groot bedrag in te stappen of twijfel je over het juiste instapmoment, dan is periodiek beleggen een interessante optie. Door periodiek te beleggen leg je maandelijks een bedrag in waardoor je niet volledig instapt op de top van de markt of juist met een klein bedrag in het dal. Periodiek beleggen is een vorm van risicospreiding.
Lees hier meer over periodiek beleggen.
Kosten van beleggen
Online beleggen is tegenwoordig heel eenvoudig te regelen, vergeet echter niet dat het ook kosten met zich mee brengt. Kosten kunnen zitten in het beheer van de rekening, kosten voor het in- of uitstappen in een beleggingsfonds, maar ook gewoon servicefee.
Lees hier meer over de kosten van beleggen.
Rendement van beleggen
Rendement en risico gaan hand in hand als we het hebben over beleggen. Je kunt een deel van je inleg verliezen, maar het is ook mogelijk om je geld meer waard te laten worden. Dit noemen we rendement, de winst die je maakt met beleggen.
Lees meer over rendement van beleggen.
Risico's van beleggen
Beleggen levert op langere termijn meestal meer op dan sparen. Het is goed om te weten dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt. Je inleg kan minder waard worden en bij beleggen is het goed om de volgende zin goed te beseffen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Er zijn echter tal van mogelijkheden om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Lees meer over de risico’s van beleggen.

Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou
Beleggen
Beleggen vergelijken
Er zijn veel verschillende partijen die je kan vergelijken. Benieuwd waar je dan op moet letten bij het vergelijken?
Starten met beleggen
Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.
Sparen of beleggen
Zowel sparen als beleggen zijn vormen om je vermogen te laten groeien. Welke vorm past bij jou?
Risico's van beleggen
Aan beleggen zitten risico’s verbonden. Maar hoe kan je daar nou het beste mee omgaan?
Beginnen met beleggen
Overweeg je beginnen met beleggen? Het 4 stappenplan zorgt voor een veilig vertrekpunt.
Kosten van beleggen
Voor niets gaat de zon op, maar aan beleggen zijn kosten verbonden. Weet jij waar je op moet letten?
Zet je eerste stap
Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.
Laten Beleggen
Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.
Zelf Beleggen
Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.
Veel gestelde vragen over beleggen
Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.
Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.
Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.
Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.
Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.
Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.
Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.