Staat je spaargeld op je spaarrekening? Dan heeft het met de huidige rentestanden weinig kans om meer waard te worden. Beleggen is een alternatief wat steeds populairder aan het worden is. Voor je gaat starten met beleggen is het goed om meer te leren over beleggen. Je bent dus op zoek naar informatie over beleggen voor beginners?

beleggen-voor-beginners

Is beleggen geschikt voor jou?

Beleggen voor beginners klinkt interessant maar let op, als je gaat beleggen doe je dat met een deel van je vermogen of spaargeld. Je loopt namelijk het risico dat je geld minder waard zal worden. Vraag 1 is dan ook: wil en kan je het risico lopen dat je vermogen minder waard wordt?

Basisregels beleggen voor beginners

Voor je gaat starten met beleggen is het goed om een plan te hebben. Het eerste waar je over na kan denken is of je zelf gaat beleggen of dat kiest voor laten beleggen. Daarna kan je het plan invullen door na te denken over je beleggingsdoel, je beleggingshorizon en het risico wat je wilt lopen. Als je uiteindelijk ook helder hebt wat je wilt inleggen dan ben je klaar om te starten met beleggen. Wil je nog meer weten over beleggen dan kan je hieronder verder lezen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Wat is beleggen?

Beleggen is je geld investeren met als doel dit geld meer waard te laten worden. Je investeert je geld bijvoorbeeld in aandelen of obligaties waarvan je denkt dat ze meer waard worden. Beleggen wordt gezien als goed alternatief nu de spaarrentes zo laag zijn.

Lees meer over wat is beleggen.

Waarom zou je beleggen?

Er zijn verschillende manieren om je geld te laten groeien. Je kan bijvoorbeeld je geld op een spaarrekening zetten, daar staat het veilig, maar zal het niet meer waard worden. Wil je dat je geld meer waard kan worden om zo bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken? Dan kan je ervoor kiezen om te gaan vermogen op te gaan bouwen voor een financieel doel op de lange termijn, dit kan in de vorm van beleggen.

Lees meer over waarom beleggen.

Waar kan je in beleggen?

Je kan beleggen in veel verschillende dingen. Zo kan je beleggen in aandelen of in obligaties, maar bijvoorbeeld ook in beleggingsfondsen. Je kan ervoor kiezen om je geld zelf te beleggen, dan is het belangrijk om daar voldoende tijd en kennis van te hebben zodat je zelf kan bepalen waarin je gaat beleggen. Een alternatief daarop is je geld laten beleggen door een beleggingsexpert, die stelt dan de portefeuille samen en doet al het werk om jouw vermogen te laten groeien.

Lees meer over waarin beleggen.

beleg-voor-beginners
beleggen-voor-beginners-risico

Risico en rendement

Bij beleggen voor beginners is het goed om uitleg te geven over het risico en rendement wat bij beleggen komt kijken. Een beginnende belegger wordt gevraagd naar het risico wat je wilt nemen, zo wordt het risicoprofiel gekozen. Kies je voor een laag risico dan kom je in een defensief profiel, dit zorgt voor minder rendement in vergelijking met een hoog risico waarbij de rendementen hoger kunnen zijn. Dit is geheel afhankelijk van de prestaties van de beleggingen.

Lees meer over het rendement bij beleggen.

Beleggingshorizon

Je beleggingshorizon is de periode waarover je wilt gaan beleggen. Hoe langer je beleggingshorizon is hoe minder risico je zal hoeven te nemen om tot je beleggingsdoel te komen. Dit komt omdat een doel op de lange termijn meer kans heeft om te herstellen van eventuele dalingen in de markt.

Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Hoe wil je beginnen met beleggen

Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.