Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement. Wil je graag je geld laten groeien zodat je eerder kunt stoppen met werken, een kunt wereldreis maken of een potje voor je kind kan opbouwen? Begin dan met beleggen nu je spaarrente bedroevend laag is.

sparen vs beleggen

De reden waarom beleggen interessant is

Als we het over je vermogen hebben zijn er vaak twee dingen die je daarmee kan doen, sparen of beleggen. We leggen graag uit dat beleggen zoveel lucratiever kan zijn dan sparen. Geld op je spaarrekening levert onderaan de streep niks op, het kan zelfs minder waard worden vanwege inflatie of vermogensrendementsheffing. Beleggen heeft hierdoor de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Om er toch voor te zorgen dat het vermogen meer waard kan worden besluiten mensen te gaan beleggen. Zodra je daarmee start met beleggen bedenk je dan; hoe langer je beleggingshorizon is, des te groter de kans op een positief rendement. Zorg ervoor dat je een beleggingsdoel op de langere termijn hebt. Denk hierbij aan je pensioen, de studie voor je kinderen of de droomreis die je nog wilt maken. Het geld waarmee je gaat beleggen moet je dus voor een langere periode kunnen missen om er het meeste rendement uit te halen.

Tip: rendement van sparen vs beleggen

Nederlander sparen graag, maar veel mensen beseffen niet dat hun spaargeld minder waard wordt. Met de huidige spaarrente en inflatie is je spaargeld over 10 jaar een stuk minder waard geworden. Hiernaast is een grafiek te zien wat het verschil in rendement is over 10 jaar sparen verus 10 jaar beleggen.

De berekening is gemaakt met de volgende gegevens:

  • Inleg: € 1.000
  • Spaarrente: 0,05%
  • Gemiddelde rendement
  • beleggen: 4,00%
  • Beleggen voor: 10 jaar

Uit de grafiek komt duidelijk naar voren dat beleggen meer rendement oplevert dan sparen. In getallen is nog duidelijker te zien waarom beleggen interessanter is dan sparen, de resultaten na 10 jaar zijn:

  • Sparen: € 1.051,14
  • Beleggen: € 1.480,24

Lees meer over sparen of beleggen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Voordelen beleggen  Risico’s beleggen  
Beleggen is tegenwoordig makkelijk je kan zelf beleggen of het laten beleggenKans op het minder waard worden of verliezen van je vermogen
Eventueel een hoger rendement voor je vermogen dan op je spaarrekeningJe kan geld verliezen dus beleg alleen met geld wat je kan missen
Met dividend kan je een stabiele stroom aan inkomsten krijgenBehaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Voordelen en de risico’s van beleggen

Beleggen is een aantrekkelijke manier om op de langere termijn je geld meer waard te laten worden. Voor je gaat beginnen met beleggen is het verstandig om een goed overzicht te hebben van de voor- en nadelen. Aan beleggen kleven namelijk ook altijd risico’s, deze kan je wel verlagen door je beleggingen te spreiden.

De beleggingswereld

Nu de voordelen, de risico’s en de reden waarom beleggen interessant is duidelijk zijn, is het belangrijk om te verkennen welke beleggingsvormen er allemaal zijn. Tegenwoordig kan je volledig online je beleggingen regelen, zo kan je online een rekening openen of sluiten, je geld met ideal op de rekening storten en bijvoorbeeld de resultaten inzien via een app. Echter is het ook mogelijk om een face-to-face gesprek aan te gaan met een beleggingsexpert. De eerste keuze die gemaakt zal moeten worden is ga je je geld zelf beleggen of laten beleggen.

Waarom beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingsdoel

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Waarom je kan beleggen is nu duidelijk

De volgende stap is daadwerkelijk gaan starten met beleggen, kies de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.