Als je gaat beleggen voor de lange termijn is de kans op een goed rendement het grootst. Hoe langer je belegt, hoe kleiner de kans is op een negatief rendement. Geduld is dus een schone zaak als je wilt gaan beleggen voor de langere termijn. Een beleggingsdoel kan daarbij helpen, zo heb je een doel op de lange termijn voor ogen. De koersschommelingen op de korte termijn zijn niet interessant omdat deze op de lange termijn overwonnen zullen worden.

Hoe werkt lange termijn beleggen?
De periode die je kiest om te gaan beleggen noemen we ook wel een beleggingshorizon. Beleggen op de lange termijn wordt ook wel passief beleggen genoemd, dit komt omdat je niet dagelijks actief bezig bent met je beleggingen. Als je kiest voor beleggen op de lange termijn kies je ervoor om een mooi rendement te behalen over een langere periode. We spreken hierbij vaak over een beleggingshorizon van langer dan 10 jaar. In die 10 jaar kan het voorkomen dat de beleggingen enkele maanden minder presteren. Als lange termijn belegger neem je dat voor lief, de tegenslagen op de korte termijn zijn tijdelijk en zijn geen reden tot paniek. Naarmate je dichter bij het einde van je beleggingshorizon komt is het verstandig je risico bij te stellen en voorzichtiger te worden. Als er dan een negatieve koersschommeling komt heb je minder tijd om daarvan te herstellen.
Is beleggen op lange termijn verstandig?
Doordat de schommelingen van de markt overwonnen kunnen worden is beleggen op de lange termijn minder risicovol. Uit verschillende onderzoeken komt dit ook daadwerkelijk naar voren. Afhankelijk van het doel wat je hebt en het risico wat je daarbij wilt lopen is aan jou de keuze of je voor de lange of de korte termijn gaat beleggen en wat daarbij het verstandigst is voor jouw situatie. Ondanks dat rendementen in het verleden geen garantie bieden is het duidelijk dat geduld beloond wordt op de langere termijn.
Lange termijn versus korte termijn beleggen
Beleggen voor de lange termijn is dus een kwestie van geduld en geeft uiteindelijk een grotere kans op een positief rendement. Beleggers die kiezen voor de lange termijn profiteren ook van het rendement op rendement effect. Kies je voor beleggen op de korte termijn dan kan je in een korte periode veel geld verdienen. Door de koersschommelingen kan het er ook voor zorgen dat je op de korte termijn veel geld kan verliezen. Lees meer over korte termijn beleggen.
Minder risico lopen? Kies voor spreiden
Wil je zo min mogelijk risico lopen is het verstandig om te gaan spreiden. Kies voor een gespreide beleggingsportefeuille met bijvoorbeeld aandelen en obligaties in verschillende sectoren en gebieden.
Daarnaast kan het ook interessant zijn om gespreid in te leggen, dit noemen we periodiek beleggen. Door je inleg te spreiden, spreid je het risico van op het verkeerde moment te beginnen met beleggen.

Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou
Beginnen met beleggen
Waarom beleggen
Starten met beleggen
Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.
Hoeveel geld beleggen
Instapmoment
Beleggingsdoel
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben. Heb jij al een doel?
Uitstapmoment
Wil je gaan beleggen voor de lange termijn?
Kies dan de beleggingsvorm die bij je past. Zowel laten beleggen als zelf beleggen is geschikt voor een strategie gericht op de lange termijn.
Laten Beleggen
Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.
Zelf Beleggen
Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.
Veel gestelde vragen over beleggen
Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.
Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.
Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.
Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.
Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.
Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.
Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.