Als je gaat beleggen voor de periode kan het snel gaan met je vermogen. Het doel is om zoveel mogelijk winst te maken in een zo kort mogelijke tijd. De rendementen kunnen op korte termijn hoger zijn dan bij lange termijn beleggen maar het brengt meer risico met zich mee waardoor je geld snel minder waard kan worden.

beleggen-korte-termijn

Hoe werkt korte termijn beleggen?

De periode die je kiest om te gaan beleggen noemen we ook wel een beleggingshorizon. Beleggen voor de korte termijn wordt ook wel actief beleggen genoemd. Je koopt aandelen en verkoopt deze hopelijk weer als die in waarde is gestegen. Dit kan soms binnen een aantal uur zijn en soms binnen een aantal dagen. Korte termijn beleggers zijn veelal geïnteresseerd in de koersen of deze op korte termijn gaan stijgen. Als je verwacht dat een koers op korte termijn gaat stijgen dan koop je het, als deze op korte termijn in waarde stijgt verkoop je het weer. Zorg er dus voor als je gaat beleggen voor de korte termijn dat je dan genoeg tijd en kennis hebt van de markt.

Is beleggen op korte termijn verstandig?

Afhankelijk van het doel en het risico wat je daarbij wilt lopen kan beleggen op de korte periode verstandig zijn. Het is van groot belang om te beseffen dat rendementen in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. En als je gaat beleggen voor de korte termijn het risico aanwezig is op een (groot) verlies van je vermogen. Je hebt minder tijd om te herstellen van eventuele schommelingen in de markt. Echter geven deze schommelingen ook weer de kans op een mooi rendement. Het is moeilijk om te bepalen of het verstandig is, dat is afhankelijk van je eigen situatie.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Korte termijn versus lange termijn beleggen

Beleggen op de korte termijn kan er voor zorgen dat je veel geld kan verdienen in een korte periode. Je bent erg flexibel dus je kan profiteren van bewegingen van de markt op de korte termijn. Het is wel aan te raden ervaring te hebben in beleggen, mocht je dat niet hebben dan kan korte termijn beleggen veel geld kosten. Kies je voor beleggen op de lange termijn heb je logischerwijze ook een langere periode om een goed rendement te behalen. Je zal eerder in staat zijn om de koersschommelingen op te kunnen vangen. Lees meer over lange termijn beleggen.

Minder risico lopen? Kies voor spreiden

Wil je zo min mogelijk risico lopen is het verstandig om te gaan spreiden. Kies voor een gespreide beleggingsportefeuille met bijvoorbeeld aandelen en obligaties in verschillende sectoren en gebieden. Daarnaast kan het ook interessant zijn om gespreid in te leggen, dit noemen we periodiek beleggen. Door je inleg te spreiden, spreid je het risico van op het verkeerde moment te beginnen met beleggen.

korte-termijn-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingsdoel

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben. Heb jij al een doel?

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Wil je gaan beleggen voor de korte termijn?

Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past. Zelf beleggen is een vorm van beleggen die beter past bij de korte termijn strategie.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.