Een belangrijke vraag is hoeveel geld je beschikbaar hebt om te starten met beleggen. Beleggen is niet alleen voor rijke mensen, want beleggen kan ook met een klein bedrag. Wacht daar niet mee want, hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer geld het op de lange termijn kan opleveren. Tegenwoordig is het eenvoudig om online een beleggingsrekening te openen.

Met hoeveel geld beleggen

Maak een financieel overzicht

Beleg alleen met geld dat je kunt missen zeggen veel mensen. Als je gaat beleggen is het niet de bedoeling dat je geen huur kan betalen of boodschappen kan doen. Ga je beleggen met je spaargeld, zorg dan altijd dat je een buffer achter de hand hebt om onvoorziene kosten te kunnen dekken. Om inzicht te krijgen welk geld je kunt missen is het verstandig om de inkomsten en uitgaven per maand in kaart te brengen. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 79% van de bevolking een overzicht heeft van hun inkomsten en uitgaven.

Beleg met geld wat je over hebt

Als je met geld gaat beleggen wat je op korte termijn nodig hebt is er minder kans op een goed rendement en ben je aan het beleggen voor de korte termijn dit brengt meer risico met zich mee. Het advies is om te gaan beleggen met geld wat je over hebt. Maar wat zijn nou de momenten dat je geld over hebt? Hierbij kun je denken aan een bonus op het werk, belastinggeld, een 13e maand of eventueel je vakantiegeld.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Beleggen met een klein bedrag

Wil je toch profiteren van de voordelen van beleggen maar heb niet in één keer een ‘veel’ geld beschikbaar om in te stappen. Kies er dan voor om je risico te spreiden en begin met periodiek beleggen, één keer per maand een klein bedrag in, bijvoorbeeld 100 euro. Al snel bouw je dan ongemerkt een mooi vermogen op en op hetzelfde moment bescherm je jezelf tegen de koersschommelingen.

Wacht niet te lang

Als het gaat om sparen en beleggen, kan de tijd nog waardevoller zijn dan geld. Dat is te danken aan de kracht van rendement op rendement, dat betekent dat je niet alleen rendement op jegeld verdient, maar ook op het rendement die het al heeft opgebouwd.

Hoe kun je het beste starten met beleggen?

Een ideaal startbedrag om te beginnen met beleggen is dus geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het belangrijkste is om zelf een overzicht te maken van je financiële situatie en zo kom je erachter met hoeveel geld je kan gaan beleggen. De volgende stap is dan daadwerkelijk gaan beleggen en je te richten op het lange termijn. Als je voor het eerst gaat beleggen, dan is nu de eerste keuze of je het beleggen aan een expert overlaat of dat je zelf gaat beleggen.

sparen-of-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingsdoel

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben. Heb jij al een doel?

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Helder hoeveel geld je wilt beleggen?

De volgende stap is de keuze voor een beleggingsvorm.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.