Beleggen is een interessante manier om je vermogen meer waard te laten worden. De huidige spaarrente zorgt hier niet voor, maar beleggen is een goed alternatief. Maar hoe werkt beleggen nou precies? Als belegger stop je geld in bijvoorbeeld een aandeel, als dit aandeel goed presteert stijgt de koers en kan je het aandeel met winst verkopen.

uitleg van hoe beleggen werkt

De basis van beleggen

Er zijn veel verschillende producten waar je in kan beleggen, maar in de basis komt het op hetzelfde neer. Je koopt iets voor een bepaalde prijs en afhankelijk van de koers stijgt of daalt het product. Uiteindelijk verkoop je het gekochte product, krijg je er dan meer voor terug dan maak je winst. De koers zal stijgen of dalen door vraag en aanbod. Vroeger kwamen handelaren samen op de beurs om te gaan beleggen, tegenwoordig gaat dat allemaal gemakkelijk online. Je kunt via je telefoon of computer makkelijk beleggen in aandelen, obligaties of alternatieve beleggingen. De meest voorkomende manier van beleggen is investeren in beursgenoteerde bedrijven, je koopt dan een aandeel en zo word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf.

Hoe werkt beleggen in het echt?

Tegenwoordig is het online openen van een beleggingsrekening erg eenvoudig, dit kan bijvoorbeeld bij een online broker. Mocht je een rekening hebben geopend kan je vervolgens een product kiezen bij de door jou geselecteerde broker, je kan nu starten met beleggen. Een aantal beleggingspartijen hebben ook een leuke welkomstbonus.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Waarom beleggen?

De reden om te gaan beleggen is dat je vermogen kunt opbouwen. Op je spaarrekening word je geld niet meer waard, door het te investeren door middel van beleggen kan je geld meer waard worden. Het meer of minder waard worden van je geld noemen we rendement. Lees meer over waarom beleggen.

Hoe kun je het beste leren beleggen?

De wereld van beleggen is nu een stuk duidelijker geworden. De beste manier om nu te starten met beleggen is het uitproberen op een laagdrempelige manier. Tegenwoordig kan je gemakkelijk online beginnen met beleggen, het advies is om dat niet direct met al je spaargeld te doen, maar met een klein bedrag. Beleggen kan bij een aantal beleggingspartijen al vanaf € 50,-.

Welke vorm past bij jou?

Wanneer je weet hoe beleggen werkt kan je ervoor kiezen om actief zelf te beleggen. Zo beslis je zelf over de aan- en verkoop van aandelen. Als je weinig tijd hebt om de markt te verkennen is laten beleggen een interessante optie. Op deze manier laat je de keuzes over aan een beleggingsexpert. Dit kan een interessante optie zijn als je zelf weinig ervaring hebt met beleggen.

hoe-werkt-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment

Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.

Beleggingsdoel

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben. Heb jij al een doel?

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Hoe wil je beginnen met beleggen

Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.