Starten met beleggen > Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Overweeg je om te beginnen met beleggen? Dat is met de lage spaarrente helemaal geen gek idee. Door te gaan beleggen heb je de kans om je geld meer waard te laten worden. Deze kans neemt toe wanneer je ervoor kiest om te beleggen met een doel voor de lange termijn. Hoe langer je doel, hoe groter de kans op een hoger rendement. Aan de hand van de volgende vier stappen willen we je meenemen in het proces om te beginnen met beleggen.

begin-met-beleggen

Stap 1. Beginnen met beleggen? Hou het simpel

Als je gaat beginnen met beleggen zul je zien dat het helemaal niet zo lastig is. Belangrijke eerste vragen zijn waarom zou je beginnen met beleggen en hoe werkt beleggen? Het antwoord daarop is simpel: je wilt je geld meer waard laten worden in de vorm van rendement. Beleggen kan dus meer opleveren dan sparen, maar is ook risicovoller.

Lees meer over waarom beleggen.

Stap 2. Kies voor zelf of laten beleggen

Nu je weet dat met beleggen je geld meer waard kan worden is het goed om na te denken of je zelf wilt beleggen of je geld laat beleggen. Hierbij speelt kennis en tijd een belangrijke rol, heb je voldoende kennis van beleggen? En heb je tijd om elke dag de beursontwikkelingen te volgen? Ben je ook goed op de hoogte van de risico’s van beleggen? Dan is zelf beleggen wellicht interessant.

Een fout die veel beginners maken is dat ze zonder de juiste kennis beginnen met beleggen. Wees daarom eerlijk naar jezelf en als je twijfelt over de vragen hierboven dan is laten beleggen een goed alternatief. Als je kiest voor laten beleggen gaan beleggingsexperts je geld beleggen en monitoren dagelijks de voortgang, wel zo makkelijk. Zij zorgen ervoor dat je een gespreide beleggingsportefeuille hebt en het risico wat je wilt lopen kan je zelf kiezen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Stap 3. Bepaal je beleggingstermijn

De keuze tussen zelf beleggen of laten beleggen is gemaakt. Nu is het tijd om na te denken over de strategie, welke financiële doelen heb ik met beleggen en voor wat voor termijn wil ik gaan beleggen. Rendement en risico gaan hand in hand, echter is het zo dat beleggen voor de langere termijn het minste risico geeft.

Als je een doel hebt met beleggen zorg je dat er een einde zit de periode die je wilt beleggen, namelijk als je dat doel bereikt hebt. Een doel met beleggen kan zijn: eerder met pensioen, de studie van je kind of simpel het laten groeien van je geld. Zorg ervoor dat je een realistisch doel kiest.

Stap 4. Zorg voor een buffer

Waarschijnlijk heb je nog de volgende twee vragen: met hoeveel geld ga ik beginnen met beleggen en welk risico wil ik daarbij lopen. Ongeacht het doel en het risico wat je wilt lopen is het advies om te gaan beleggen met geld wat je voor een langere periode kan missen.

Zorg ervoor dat je altijd geld achter de hand hebt om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Wat hierbij kan helpen is een financieel plan maken, dit geeft inzicht in je inkomsten, uitgaven en spaargeld.

Extra Tip: Spreiden

Vind je de drempel te hoog om direct met een groot bedrag in te stappen dan kan je ervoor kiezen om periodiek te beleggen. Omdat een juist instap moment moeilijk te bepalen is kan dit een interessante optie zijn. Door periodiek te beleggen leg je maandelijks een bedrag in waardoor je niet volledig instapt op de top van de markt of juist met een klein bedrag in het dal. Periodiek beleggen is een vorm van risicospreiding.

beginnen-met-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.

Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Hoe wil je beginnen met beleggen

Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.